10 saker du absolut inte får göra med ditt vin – eller?

Visst är vinkulturen rätt stiff med mängder av regler, skrivna och oskrivna. Så vad händer om vi överträder gränsen för vad som är heligt. Är det ok? Och om inte, vad är i så fall värst? Isbit i vinet eller dricka vin ur tandborstglas? Vinliv listar förbjudet och icke förbjudet.

1. Värma vinet i mikron?

Det är inte kul med ett för kallt vin, i synnerhet om det är rött. Visst kan man vänta några minuter, men om det krisar, ja då går det utmärkt att mikra vinet. Det enda som händer är ju att det blir lite varmare. Det ändrar inte karaktär.

Svar: Ja!

2. Isbit i vinglaset?

Det är heller inte gott med ett för varmt vin. Det röda smakar glögg och det vita… ja, tungt och spritigt. Att slänga ner en isbit förändrar karaktären på vinet, så det passar inte de dyra, exklusiva vinerna med karaktär. Dermot vilket fulvin som helst. Godare att dricka kallt och aningen urvattnat än varmt…

Svar: Ja!

3. Dricka vin ur tandborstmugg?

Är man desperat så, kanske inbokad på ett andra klassens hotell utan tillgång till riktiga vinglas. Visst, i nödfall. Men verkligen, verkligen bara i nödfall (då kanske du ska tänka på om du ska dricka vin överhuvudtaget). Enkla viner är väl ok, inte andra. Men samtidigt, tänk snarare på vad glaset gör för vinet.

Svar: Nej!

4. Blanda eget vin på slattar?

Alla middagsgäster har gått och du ser att det är massor av vin kvar i flaskorna, men bara slattar. Och massa vin till matlagning har du redan. Så varför inte testa att göra en egen cuvée? Kan bli riktigt bra. Och så har du gjort ditt första vin. Grattis!

Svar: Ja!

5. Lagra vin i garderoben?

Många viner vinner på att lagras men du kanske inte har tillgång till en tjusig källare eller inte vill betala hutlösa priser för att lagra ditt vin i en professionell vinkällare. Lugn bara, det funkar absolut med garderoben. Lägg vinet i en låda och skjut in det längst in. Där har du jämn temperatur och mörker, det viktigaste när du lagrar vinerna.

Svar: Ja!

6. Sodastreama vinet för att få bubblor?

Älskar du bubblor och vill att allt ska vara bubbligt, ja då är sodastreaming verkligen något för dig. Vinerna blir egentligen inte bättre och bubblorna försvinner ju ganska snabbt, men varför inte? Bjud bara inte på det sodastreamade vita vinet och försök få folk att tro att det ä champagne.

Svar: Ja!

7. Vispa bort bubblorna i champagnen?

Gillar du inte bubblor utan har smugit med dig en champagnevisp till partyt? Herregud, drick vatten. Bubblorna som skapats ger ju vinet dess rätta karaktär och ett högre pris på flarran då det är dyrt att skapa bubblor i vinet. Drick stilla vin istället! Eller stanna hemma!

Svar: Nej!

8. Dricka vitt till kött och rött till fisk?

Den gamla kulinariska jantelagen lever fortfarande kvar i alldeles för hög utsträckning. Visst kan du bjuda på ett kraftigt vitt med ekfatstoner till kött och ett mjukare rött med massor av fräschör till firren.  Utmana gärna dig själv och dina gäster.

Svar: Ja!

9. Skaka vinflaskan för att lufta vinet?

Alla viner vinner på att luftas, det mjuknar och doften öppnar upp sig. Så vad gör om du är ute i sista sekunden? Jo, snabbluftar genom att skaka flaskan som om det vore en shaker. Då löser vinet upp sig överraskande väl. Tänka bara på att inte göra det med äldre viner som har lagringsfällning. Då blir vinet helt grumligt och odrickbart på några timmar.

Svar: Ja!

10. Bjussa på burkvin till finmiddagen?

Nu kommer vin i alla slags förpackningar, box, flaska, enorma flaskor, PET, påse, tetra och burk. Men det där sistnämnda, burk, är det verkligen så bra? På Vinliv säger vi, prova först, prata sedan. Och när du väl kommit underfund med hur bra burkvin kan vara, ja då finns absolut inget hinder. Tvärtom. Vilken snackis det kommer allt bli! Och du, smaklig måltid!

Svar: Ja!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.