fbpx

120 år gammal Champagneskatt funnen!

En av världens största champagnemakare har just grävt fram flytande guld. Pol Roger, som för övrigt var Winston Churchills favoritchampagne, har grävt fram travar med flaskor som har varit begravda i mer än ett sekel.

Historian har sin början 23 februari 1900 när två våningar i vinkällaren kollapsade. Raset, som skedde omkring klockan 02 på morgonen, liknades vid en åskknall.

Det ymniga skyfallet hade fått källaren att rasa ihop och katastrofen var ett faktum. Ingen skadades som tur är men det uppskattades att runt 1,5 miljoner flaskor champagne försvann ner i marken denna natt. Ett försök gjordes att försöka rädda det flytande guldet men när “räddningsaktionen” påbörjades så rasade en intillliggande källare igen och beslutet att inte gå vidare togs.

När Pol Roger i januari 2018 skulle bygga en ny logistikavdelning i anslutning till olycksplatsen så passade man på att ge utgrävningen ett försök till.

“Vi hittade massa trasigt glas. Sen hittade vi en flaska, sen en till och sen en till” berättar d’Harcourt. De har valt att fortsätta att eftersöka fler flaskor men tar detta långsamt både för arbetarnas skull och för de dyra dropparna.

Hur de kommer smaka spekulerar d’Harcourt i drömmande i och berättar att han redan smakat på en Champagne från 1982 som han beskrev som “livfull, som en gammal Burgundy”.