fbpx

20 saker du inte visste om Italien

Italien är landet som är fyllt av historia, kultur och kuriositeter. Här kommer 20 roliga fakta att briljera med på resan, eller vid middagsbordet. Vet du förresten hur mycket pengar turisterna slänger i Fontana di Trevi?

1

Inget annat land i Europa har lika många vulkaner som Italien. Närmare bestämt aktiva vulkaner; Etna, Stromboli och Vesuvius har alla haft utbrott under de senaste 100 åren!

2
Pasta har använts som maträtt sedan 4000-talet före Kristus.

3
Pizzan uppfanns i Neapel och dateras till 1860.

4
Italien är överrepresenterat när det gäller jordbävningar

5
Ungefär 3000 € slängs i Fontana di Trevi dagligen… Pengarna samlas in och doneras till välgörenhet.

6
Flera av Shakespeares pjäser utspelas i Italien, bl a Othello och Köpmannen i Venedig.

7
Italien är ett ungt land, endast 153 år gammalt.

8
Vatikanstaten i Rom är det minsta landet i världen

9
Namnet Italien tros härstamma från Grekiskans ”Italos”, en legendarisk kung.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

10 Det är sedan 2012 olagligt att dö i staden Falciano del Massico i Campania i södra italien. Skälet? Det är fullt på kyrkogården…

11
När det första McDonalds öppnade i Rom 1986 stod det matpuritaner utanför och gav folket gratis pasta för att påminna dem om sitt kulinariska arv.

12
Italiens nationalblomma är liljan.

13

Italien har 50 platser utsedda Unescos världsarvslista. Det är fler än något annat land i världen.

14
Italien är världens största exportör av vin.

15
14 milliarder espressos konsumeras i Italien varje år och itailenarna använder 3,7 kg kaffe per capita. Ingenting om man jämför med svenskarnas 8,2 kg per capita, men så är ju espressokopparna så små…

16
Batteriet uppfanns av Alessandro Volta på 1800-talet.

17
Italienarna tror att siffran 17 betyder otur vilket kan förklara varför många äldre byggnader inte har våning 17. Det tros bero på det romerska siffersystemet där 17 blir XVII, ett anagram för VIXI, som på latin betyder ”Jag har levt” eller ”mitt liv är över”

18
Sicilien är ju födelseorten för den allra första maffiaorganisationen Cosa Nostra, men också till det ljusbeklädda helgonet Sankta Lucia. Fira som Sicilianarna och besök Syracusa den 13 december. Då får du bevittna den årliga processionen då den massiva silverstatyn av helgonet Sankta Lucia blir buret av stadens män till Piazza Duomo. Det är en stor folkfest!

19
Hela Venedig är en sevärdhet, belägen och omgiven av en lagun. Staden, som är byggd på miljontals träpålar av ek och alm nedslagna i lerjorden i lagunen, fick världsarvsstatus 1987. De flesta vill åka till Venedig på våren, eftersom det senare på året kan lukta från kanalerna. Vill du uppleva nåfgot utöver det vanliga ska du dock åka hit i slutet av februari då den stora karnevalen går av stapeln!

20
Världens äldsta, nu öppna universitet finns i Italien. Universitetet i Bologna

Tags: