Visst växlar Sverige som vinland upp. Rejält! Nya producenter, stora investeringar och en klimatförändring som spelar de svenska vinbönderna i händerna. Här är 6 viktiga fakta om vinlandet Sverige.
Omkring 150 hektar odlingsmark
Totalt hittar vi omkring 150 hektar odlingsmark i Sverige med en produktion av cirka 300 000 liter, alltså 400 000 flaskor vin. Det kan jämförs med ett distrikt som Bordeaux där det odlas på 113 000 hektar och produktion ligger på miljontals hektoliter.
Cirka 200 vinproducenter
I Sverige finns idag cirka 200 vinproducenter med egen vinodling. Alla är dock inte kommersiella, ännu så länge. Men fler och fler börjar sälja sitt vin via Systembolaget.
Skåne dominerar
Närmare 8 av 10 svenska viner produceras i Skåne. Visst, koncentrationen är tydlig, men vi hittar vinegendomar även på Öland, Gotland, i Halland och utanför Flen.
Närmare 50 heltidsanställda
Branschen sysselsätter närmare 50 heltidsanställda, enligt Sveriges Branschorganisation för Oenologi och Viticultur. Därtill kommer flera hundra personer i leverantör, underhåll och servicebranscher.
Solaris vanligaste druvan
Mest planterade druvor är Solaris på omkring en tredjedel av all odlingsmark, 50 hektar. Efter Solaris hittar vi de blå druvsorterna Cabernet Cortis och Pinot Noir Précoce.
Exporterar till 10 länder
Svensk vinnäring exporterar idag till tio länder. Exporten är av förklarliga skäl mycket liten, men samtidigt ökar intresset internationellt för svenskt vin.
Vinliv tipsar!
Askesäng Kullabergs Vingård, 2022
Mycket spännande vitt vin på druvorna Souvignier Gris och nationalikonen Solaris. Här hittar vi en härlig blandning av gula plommon, äpplen, tropiks frukter, mandel, citrus och rejäl fräschör som hänger kvar en bra stund.
Perfekt till grillad abborre som serveras med kokt potatis och en friskt citrussyrlig sås med räkor.