fbpx

Appassi-va?

De senaste åren har det dykt upp en mängd viner på Systembolaget med begreppet ”appassimento” på etiketten. Många av dessa har blivit svenska vinfavoriter, mycket tack vare sin sötare stil och fruktiga karaktär. Men vad betyder appassimento – egentligen?

Appassimento är en tillverkningsmetod som innebär att druvorna fått torka efter skörd. Traditionellt pågår denna torkningsperiod under omkring 100 dagar. Resultatet blir att sockerhalten stiger i druvorna, de blir ungefär som russin, vilket leder till högre alkoholhalt och ökad smakkoncentration.

Mest känd är metoden för produktion av det kraftiga, röda vinet amarone. Ordet kommer från italienskans amaro, bitter, men vinet upplevs sällan som bittert eftersom den naturliga sötman från de torkade druvorna och den höga alkoholhalten runt 15 procent, döljer de bittra tonerna.

Om amarone är kungen av Venetoregionens viner är ripasso dess drottning. För att tillverka en ripassovin tar man pressresterna från amaroneproduktionen och häller över ett Valpolicellavin. Tonerna från amaronevinet lakas in i Valpolicellavinet och vi får ett läckert mellanting, ripasso.

Vinliv tipsar: Ecoltura Apassimento ”Spago”

En av Italiens främsta vinkritiker, Luca Maroni bedömer vin på en skala från 0 till 99 poäng. Ecoltura Appassimento ”Spago” väljer han att ge hela 95 poäng och som första land i världen får svenskarna tillgång till vinet. Ett boxvin som smakar mer än det kostar, helt enkelt.

Artnr: 72325 – Pris: 279 kr

Vaggan för appassimentovinerna är vinregionen Veneto i nordöstra Italien, känd för platser som Gardasjön och den vackra staden Verona. I Veneto producerar man inte enbart Appassimentoviner utan här hittar vi viner från hela smakskalan som lätta, bubbliga prosecco via rika, fruktintensiva amarone till det söta dessertvinet recioto.

Men vi hittar appassimentoviner även i  andra delar av Italien och världen och det var faktiskt i Sverige och övriga Norden som trenden började. Vi var först och konsumerade så mycket amaronevin att till och med de italienska producenterna blev överraskade.

Vad ska vi då äta till en appassimento för att karaktären verkligen ska komma till rätta? Det finns givetvis mycket gott att välja mellan, kraftiga kötträtter, smakrika grytor, gärna på vilt för att fånga upp vinets sötma. Eller varför inte en bit parmesan? Ostens salta toner fungerar utmärkt till den fruktsöta tonen i vinet.