Appassi-va?

De senaste åren har det dykt upp en mängd viner på systembolaget med begreppet ”Appassimento” på etiketten eller någon variation på detta. Många av dessa viner har blivit favoriter för svenska vinkonsumenter. Förmodligen på grund av sin sötare stil och fruktiga fyllighet.

Så vad betyder då Appassimento?

 Appassimento är en italiensk tillverkningsmetod som beskriver att druvorna fått torka efter skörd. Traditionellt pågår denna torkningsperiod under 4 månader i bambukorgar eller halmmattor. Resultatet blir att sockerhalten stiger i druvorna (tänk er att de blir russin) vilket också leder till högre alkoholhalt och med det även ökad smakkoncentration.

Mest känd är metoden för produktion av det kraftiga, röda vinet; Amarone (vilket betyder ”bitter”). Vinet upplevs dock sällan som bittert eftersom den naturliga sötman från de torkade druvorna och den höga alkoholhalten runt 15%, döljer bittertonerna.

Om Amarone är kungen av Venetos viner är Ripasso dess drottning. För att tillverka en Ripasso tar man pressresterna från Amaroneproduktionen och häller över ett Valpolicellavin. Tonerna från Amaronevinet blöder in i Valpolicellavinet och vi får ett läckert mellanting; Ripasso!

Vaggan för Appassimentoviner är vinregionen Veneto i nordöstra Italien, känd för platser som Gardasjön och Verona. I Veneto producerar man inte enbart Appassimentoviner utan här hittar vi viner från hela smakskalan som lätta, bubbliga Prosecco via tunga, rika, mörka Amarone till det söta dessertvinet; Recioto.

Även om det är Veneto som är själva vaggan, hittar vi Appasimentoviner även i  andra delar av Italien och världen. Detta till följd av att populariteten bland vindrickare för denna stil av viner ökar globalt. En internationell trend som vi får säga startade här uppe i norr då vinerna har en stil som charmar oss nordbor rejält.

Vad ska vi då äta till en Appassimento för att den verkligen ska komma till rätta? Det finns givetvis mycket gått att välja på, men för att välja något så gillar vi på Vinliv att matcha en Appassimento med någon av alla våra goda, svenska ostar så som Svecia, Prästost eller Västerbottensost.