fbpx

Bästa rosévinet från Frankrike

Säg Provence och alla tänker rosévin. Precis som det ska vara. Här sätter man trenden som sedan all världens producenter följer. Men hur blir det med mångfalden?

Vi slår rekord efter rekord när det kommer till konsumtion av rosévin. Franskt ska det helst vara, från Provence och det ska vara mycket ljust till färgen och med frivol karaktär. Och det är precis så det är. Men inte bara vinerna från Frankrike. För fler producenter runt om i världen har insett att det är det ljusrosa rosévinet som säljer.

Nu är det många bedömare som tror att vi kommer att dricka mer rosévin i lite mörkare färg, kanske mer matorienterat vin. Men det kommer att stanna som en trend, mer än en folkrörelse som det ljusa rosévinet blivit.

Under den rekordvarma sommaren 2018 ökade rosévinskonsumtionen med ofattbara 16,65 procent. Från 2017 då vi konsumerade 7 665 797 liter rosévin till nästan 9 miljoner liter bara under juni till och med augusti, 8 942 457 liter för att vara exakt. Det är en ökning med 1 276 660 liter.

Frågan alla ställer sig nu är hur det kommer att se ut denna sommar. Blir den lika varm som förra året, kan vi absolut räkna med nya rekord. Men regnar den bort, ja, då är vi inte så intresserade av det rosa vinet. Oavsett färg, kvalitet eller pris.

För dig som vill tjuvstarta säsongen, tipsar Vinliv om tre riktigt bra franska roséviner.

Les Lauzeraies Tavel 2017 Nr 2724 119 kr

Fruktig, aromatisk med ton av jordgubbar, hallon i kryddig, djup stil.

Smakrik med viss djup, inslag av hallon, jordgubbar, smultron med pigg syra och medellång eftersmak  i sammansatt, ursprungsorienterad stil.

Passar perfekt till mustig fiskgryta rikligt kryddad med örter.

Minuty Limited Edition Ruby Taylor 2018 Nr 72902 149 kr

Fruktig, bärig i elegant stil, aningen blommig med toner av örter och frysta smultron.

Elegant med minerala inslag, frisk med markerad syra, bäriga toner, jordgubbar, hallon, smultron, aningen blommig ton i balanserat avslut med finess.

Passar perfekt till grillade havskräftor med en skvätt citron på.

Domaine de Collavery 2018 Nr 2859 92 kr

Balanserad, fruktig i konsumentvänlig stil, örtig med litet inslag av grapefrukt och blodapelsin.

Frisk, fruktig, bärig med toner av röda vinbär, mogna jordgubbar, örter, blodapelsin, balanserad eftersmak där bärigheten dominerar.

Passar perfekt till en saffransstinn skaldjurspaella.