Bjud på hummer – med bästa vintipset

Få saker är så läckra som hummerkött, och lagas det till på rätt sätt så har du skapat en riktig lyxmiddag. Hummer fångas i Atlanten och Nordsjön, och köttet sägs vara som bäst vid en vikt mellan 400 och 800 gram. En levande hummer har grönsvart skal medan en kokad hummer är starkt röd.

Hummer med senapssås – det här behöver du:

  • 2 levande humrar à 500 g

Till kokningen:

  • 8 l vatten
  • 2 knippor dill
  • 2 dl grovt salt

Till såsen:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk fransk senap
  • 1 msk citronsaft
  • Peppar
  • Salt

Till serveringen:

  • Citronklyftor

Så här gör du:

  • Blanda dill, salt och vatten i en stor gryta.
  • Koka upp.
  • Lägg ner en levande hummer med huvudet först.
  • Täck med lock.
  • Låt vattnet åter koka upp.
  • Lägg ner den andra hummern.
  • Lägg på lock ännu en gång. Koka upp.
  • Ta tid när vattnet kokar på nytt. Låt koka i 15 minuter.
  • Låt hummern kallna i spadet.
  • Lägg hummern med uträckt stjärt och skölden uppåt.
  • Stick en lång, stadig kniv strax bakom ögonen.
  • För kniven mot stjärten och klyv hummern.
  • Ta bort magsäcken (den sitter längst fram i huvudet).
  • Avlägsna den svarta strängen som går genom stjärten.
  • Knäck klorna med en nötknäppare. Det ska gå lätt att komma åt köttet.
  • Lägg upp hummern på ett vackert serveringsfat.
  • Garnera med citronklyftor.
  • Gör såsen: smaksätt crème fraiche med citronsaft, senap, salt och peppar.
  • Servera hummern tillsammans med såsen, rostat bröd och smör.

Hummer Newburg – det här behöver du:

  • 2 levande humrar à 500 g
  • 1 dl torr sherry
  • 50 g smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  • Lägg hummern på en skärbräda. Skölden ska vara uppåt och stjärten utsträckt.
  • Stick en lång, stadig kniv strax bakom ögonen och klyv huvudet (hummern kommer dö direkt).
  • För kniven mot stjärten. Klyv hummern helt.
  • Avlägsna magsäcken som sitter längst fram i hummerns huvud.
  • Avlägsna också den svarta strängen som går genom stjärten.
  • Krossa skalet (kom ihåg att vara försiktig!) med en nötknäppare.
  • Dela hummern i mindre bitar.
  • Fräs bitarna i hälften av smöret.
  • Lägg på lock. Låt sjuda i 5 minuter.
  • Tillsätt sherry.
  • Låt hummern sjuda under lock i ytterligare 8 – 10 minuter.
  • Ta upp hummerbitarna.
  • Ta köttet ur skalen.
  • Skär köttet i skivor.
  • Sila hummerspadet. Låt det koka upp.
  • Ta kastrullen av värmen.
  • Vispa upp äggulorna med grädden.
  • Häll ägg- och gräddblandningen under omrörning i hummerspadet.
  • Låt såsen knappt nå kokpunkten.
  • Smaka av med kajenn, salt och peppar.
  • Rör ner resten av smöret innan servering.
  • Servera din hummer ihop med kokt ris.

Vinliv tipsar!

Deutz Brut Classic

Urlyxig champagne på de tre klassiska druvsorterna, Pinot Noir, Meunier och Chardonnay. Bara en sån sak. I vinet hittar vi en storslagen komplex karaktär, friskt syrlig, toner av rostat bröd, nötter, citron, lime, lång eftersmak i väldigt balanserad och välproducerad stil. Dyrt, möjligen men mycket vin för pengarna.

Perfekt till skaldjur med finess. En underbar kombo!

Nr 7487 • 539 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.