Trenden har länge varit viner med tydlig druvkaraktär. Och därför alltid tillverkade på en druva. Men nu finns det flera producenter som ser storheten i att blanda fler druvsorter i ett och samma vin. Resultatet har inte låtit vänta på sig.
Historiskt har de flesta vinerna alltid varit så kallade blandviner. Det innebär att vinerna har tillverkats på flera druvsorter. Anledningarna har varit flera, men den främsta är helt enkelt för att få en kontinuitet i produktionen.
Olika druvor mognar olika fort. Så jobbar man med fler, både tidigt mognande och sent mognande, kan man om det skulle komma en hagelstorm någon gång under skördeperioden alltid vara säker på att något vin blir det i alla fall.
Vinets unika egenskaper
Men den främsta anledningen till att man blandar flera druvor i ett vin, är för att man vet att varje druva tillför vinet specifika och unika egenskaper. Ungefär som när man står i köket en tisdagskväll och slänger ihop lite käk. Salt är bra, men har man lite rökt paprika, färsk basilika och lite vitlök på det, ja då blir det tusenfalt godare.
Alltså kan det sammanfattas i: smaken förbättras och man är säker på att det blir produktion. Sedan får man inte glömma traditionens makt. Så här har det ju alltid sett ut. I många delar av världen, i synnerhet i södra Europa, är fortfarande många viner tillverkade på flera i området traditionella druvor.
Bryter mot konventionen
Men det finns också producenter som går sin egen väg, Som bryter mot konventionen för att vinerna ska få ett annorlunda uttryck. Vad man riskerar är att hamna utanför klassificeringen och därmed inte kunna ta ut ett lika högt pris. Men samtidigt, det är ju till gagn för konsumenten.
I Spanien har vinodlingen dominerats av druvan Tempranillo. Under några skälvande år gick det så långa att många trodde att allt spanskt rött vin var på denna druva. Samtidigt kom två andra storheter i skymundan: Monastrell och Garnacha. Dessa två druvor har idag fått mycket välförtjänt uppmärksamhet och båda, som har sitt ursprung i Spanien, räknas som några av de bästa i världen. En internationellt uppmärksammat spännande förvandling.
Imponerande lågt pris
Båda druvorna hittar vi i vinet Casas Honestos Smooth. Ett rött vin på 3-litersbox för 199 kronor boxen. Det blir knappt 50 kronor flaskan, imponerande lågt pris, i synnerhet utifrån den kvaliteten vinet har.
Men det finns en edge i vinet, något som tillför vinet det där extra och det är två andra druvsorter, nämligen druvorna Merlot och Syrah, båda ursprungligen franska. Här har man alltså hittat mycket spännande synergier i de fyra druvorna tillsammans, ökat kvaliteten närmast exponentiellt och dessutom fått fram ett unikt vin.
Öka vinets kvalitet
De olika druvorna ger vinet sin speciella karaktär där Garnacha ger rödbäriga toner, Syrah en pepprighet, Monastrell bra med fräschör och strävhet och Merlot en gräsig, matorienterad ton med inslag av svarta vinbär.
Och det är precis så här man kan jobba för att öka vinets uttryck, komplexitet och kvalitet. Utan att priset behöver springa iväg.
Casas Honestos var det. Smooth.
Vinliv tipsar!
Casas Honestos Smooth
Synnerligen prisvärt spanskt rött vin som levereras på snygg box, smooth. Här hittar vi riktigt bra balans, generös smak, solvarm med inslag av både svarta vinbär, plommon och choklad i avslut. Lång eftersmak.
Perfekt till en riktigt god grillad köttbit som serveras med rostade rotfrukter.
Nr. 78460 • 199 kr
Till vinet