Det är inte alls svårt att lagra vin. Det gäller bara att hitta rätt miljö och låta vinerna vila i frid något eller några år. Men måste vinerna lagras liggande? Vinliv har gått till botten med frågan.
Det ser ju härligt ut, lagom exklusivt med bilderna på fina vinkällare. Det är lite mörkt, en traditionell miljö som signalerar exklusivitet och möjligen kärlek till vinet och där finns mycket riktigt också de gamla dyrgriparna, i rad efter rad, liggandes bredvid varandra.
Liggandes?! Jo, för det måste vara så. Eller? Det beror faktiskt på. Är du beredd?
De flesta viner som ska lagras har naturkork. Korken kommer från korkekar, vanligtvis från Portugal, och är ett mycket flexibelt material. För att få det än mer flexibelt så ligger korken i ett slags klorbad som också gör dem lite ljusare.
Kork från korkekens bark

Den bästa korken stansar man direkt från korkekens bark och kan mäta upp till fem centimeter eller mer. Annars är det vanligt att man pressar samman korksmulor och kan göra dessa i precis vilken storlek man vill. Men det gemensamma är alltså flexibiliteten.
Med flexibiliteten innebär det att korken blir lite större om den kommer i kontakt med fukt, och blir mindre om den inte gör det. Då torkar den ut.
Därför är det logiskt att en vinflaska som lagras ligger ner, om den är försluten med naturkork. Annars skulle korken, efter kanske redan ett halvår, torka ihop tillräckligt för att det skulle leta sig in luft i vinet. Och det är precis det vi ska undvika. För när vin kommer i kontakt med luft inleds en mognadsprocess, vinet blir snabbt mjukare, det är därför vi ibland luftar vin vi ska dricka . Har det väl kommit i kontakt med luft är processen igång.
Låt flaskan ligga ned i källaren

Låt alltså flaskan ligga ner så att korken kommer i kontakt med vinet. Då behåller korken sin flexibilitet och förhindrar luftinsläpp.
Men kan man då lagra vin som är förslutet med skruvkapsyl/skruvkork? Jo, det går alldeles utmärkt. Men det beror ju på vilket vin det är. Det finns flera stora viner som idag är förslutna med skruvkapsyl, inte minst från Nya världen, alltså länderna utanför Europa.
För att lagra ett rött vin ska det ju ha mycket strävhet, frukt och friskhet och det hittar vi i massor av röda viner. För att lagra ett vitt är det framför allt frukt och syra som gäller. Och många av dessa viner är förslutna med skruvkapsyl… så det är bara att testa.
Lagringsbara viner med skruvkapsyl
Nu finns det de som menar att som vinproducent så kommunicerar man med en skruvkapsyl att vinet inte är lagringsbart. Och visst kan det vara så. Men jag har själv druckit väldigt många rieslingviner från exempelvis Nya Zeeland som absolut skulle ha kunnat lagras.
Och då, om det sitter en skryvkapsyl högst upp på flaskan, kan man lagra vinet stående. För skruvkapsylen är normalt så tät och inte behöver fukt för att hindra att luft letar sig in i flaskan och vinet.
Så i vår vinkällare – om vi hade någon – får vi ha två sektioner, dels för de viner som ska ligga ner, dels för de andra som gott och väl kan stå.
Snacka om dynamik!
Bästa förutsättningar för att lagra vin:
En luftfuktighet på omkring 70 procent så att korken inte torkar
Flaskorna med naturkork ska ligga ned så korken inte torkar
Mörkt då ljus sätter igång mognadsprocessen i vinet
Vibrationsfritt då vibrationer får vinets smakämnen att klumpa sig
Konstants temperatur, ca 12 grader, då vinet lagras långsamt
Filmtajm!
Smarta råd för att lagra ditt vin
Vinliv tipsar!

Mycket välbalanserat med tydlig karaktär av både strävhet, fräschör, frukt och en eldig ton med inslag av choklad, mörka bär, kaffe, örter och ekfat. Kan drickas nu, men slå upp på karaff några timmar innan. Eller ännu hellre: lagra i fem till tio år.
Johan Franco Cereceda
Nr 5491 • 372 kr