De 4 vanligaste vindefekterna

1

Oxidation

 

VAD ÄR DET?

Förorening på grund av för mycket syre. Ungefär som när du lämnat en bit äpple framme och den sakta blivit lite brun. Det är samma process, men i ditt vin. Oxidation är det mest vanliga av vindefekter i äldre viner och den är lättast att återskapa hemma i vilken flaska vin som helst!

HUR VET JAG?

Oxiderade viner förlorar sin klarhet, både i färg och smak. Ljust röda viner blir lätt brun-orangea och fräscha smaker blir torrare och bittrare. Vita viner är mer benägna att bli oxiderade än röda eftersom röda viner har högre halt av tanniner som skyddar vinet en aning. Om du vill se hur det ser ut öppnar du bara en ny flaska, häller upp ett glas och spara i en vecka. Gratulerar, du har nu förstört ditt vin!

KAN JAG FIXA DET?

Nepp, men du kan förlänga livslängden på din öppnade flaska med olika typer av återförslutning. Det kan du läsa mer om HÄR. Om flaska var fel från början kan du ta den tillbaka till ditt systembolag.

2

2,4,6-trikloranisol (TCA) eller Korkdefekt

 

VAD ÄR DET?

En kemisk oxidation som har hittat in i flaskan någon gång under produktionen, oftast från äkta kork. TCA kan finnas i ekfat eller i produktionslinjen på vingården, vilket kan leda i att hela lager kan vara förstörda!

HUR VET JAG?

En fadd smak och lukt, som en blöt dagstidning, mögelangripen källare eller blöt hund. Inte så smaskigt… Vinet kommer att vara fruktlöst och domineras av de konstiga smakerna. Vissa undersökningar har visat på att korkdefekt finns i så mycket som 2% av alla viner med äkta kork, vilket gör det till den andra mest vanliga defekten.

KAN JAG FIXA DET?

En professor i vinkemi, Andrew Waterhous hävdar att det kan fungera att hälla över vinet i en plastskål med gladpack över. TCA ska då dras mot plasten och ut ur vinet. Men, när du köpt en bra flaska vin ska du väl inte behöva göra jobbet? Vi rekommenderar att skicka tillbaka vinet till Systembolaget.

3

Sulfiter och svavel

 

VAD ÄR DET?

Nu blir det kemilektion. En liten mängd svaveldioxid (SO2) tillsätts vid tillverkningen av de flesta viner för att stabilisera vinet. Det kan visa sig i en lätt rökig doft, som kan påminna om en slocknad tändsticka. En annan typ av svavel, sulfit (H2S) är en naturligt förekommande biprodukt vid jäsning. Den kan ge viss oönskad arom…

HUR VET JAG?

Det finns ett par olika typer av sulfit och de flesta av dem yttrar sig som fel. Den vanligaste är mercaptin. Upptäcker du en lukt av ruttet ägg, prutt, bränt gummi eller skunk i ditt vin så har du förmodligen fått påhälsning av mercaptin.

KAN JAG FIXA DET?

De flesta skak- eller luktproblem blir bättre om du dekanterar vinet, men är det illa så ska du absolut lämna tillbaka flaskan. Kom ihåg- Livet är för kort för att dricka dåligt vin!

4

Efterjäsning

 

VAD ÄR DET?

Små bubblor i vinet (där det inte ska vara bubblor!), särskilt i en ung flaska rött vin. Detta kan uppstå när en flaska av misstag buteljerats med en liten mängd kvarvarande socker som gör att det sedan jäser på nytt i flaskan. Det är vanligast vid tillverkning av viner med lite eller inga tillsatser som sulfiter.

HUR VET JAG?

Du kommer att veta… Kolla efter bubblorna eller ett litet fräsande ljud. Inte all efterjäsning är oavsiktlig, vissa viner ska vara lätt ”frizzante”, som exempelvis vinho verde eller gruner veltliners.

KAN JAG FIXA DET?

Nepp, men dubbelkolla vinet sp det inte ska vara bubblor… Du kan ju också dekantera och skaka bort bubblorna om du verkligen vill dricka vinet ändå.

Det finns defekter som inte är egentliga defekter!

Fällningar

 

VAD ÄR DET?

Det finns olika typer av fällningar; mognadsfällningar och sk. vinsten. Det är inte defekter utan en del av själva processen. Men, det kan ju se fult ut i glaset…

HUR VET JAG?

Mognadsfällning kan variera från att se ut som flak eller skinn, till en grumlig sörja. Vinstensfällning kan i vita viner se ut som små kristaller, som glassplitter eller socker. I röda viner kan det vara svagt rosa till mörkröda kristaller.

KAN JAG FIXA DET?

Ja, det bästa är att dekantera vinbet före servering. Ett tips är också att låta flaskan stå upp ca 24 timmar innan du ska dekantera. På så sätt lägger sig fällningarna i botten på flaskan och blir kvar när du häller upp.

Ättikssyra

 

VAD ÄR DET?

Det kan vara en av de vanligaste defekterna på vin och kan ge en stickig doft som påminner om vinäger. Dock finns det vinmakare som avsiktligt låter vinet smaka lite vassare för att ge det en distinkt ton.

HUR VET JAG?

Det är såklart en smaksak, vissa viner ska ha en liten vässad smak, men om smaken drar för mycket åt balsamvinäger så är det troligen en defekt.

KAN JAG FIXA DET?

Nej, om det verkar vara för starkt ska du lämna tillbaka flaskan.