fbpx

Drottning Corvina – Venetos druvstolthet

Drottningen av druvor i Veneto är utan tvivel ”Corvina” – basen i regionens populära viner så som Valpolicella, Ripasso och Amarone.

Corvina ger en distinkt, lätt syrlig körsbärskaraktär till vinet. Däremot är det inte en kraftig druva vad gäller färg och strävhet (tanniner) varför vinerna får en lättare struktur i till exempel den för området så klassiska Bardolinon.

Men mest känd är nog Corvina för att utgöra basen i Amarone viner – viner kända för att produceras på torkade druvor vilket ger viner med hög koncentration och alkohol i en torr men sötare stil. Anledningen till att Corvina lämpar sig så väl för att torkas är att den mognar sent och har ett tjockt skal. Fördelen med ett tjockare skal är att det inte spricker lika lätt som andra druvor och därigenom behåller druvsaften som långsamt dunstar av under torkningsperioden (appassimento).

Medan Veneto är helt beroende av Corvina druvan har den inte fått internationell spridning i samman omfattning som andra populära italienska druvor som Sangiovese eller Barbera.

Är du ändå nyfiken att prova Corvina från andra länder är det i Australien och Argentina man hittar en mindre mängd Corvina planterad bland landets vinrankor. Båda dessa länder har en vinindustri som historiskt sett tagit stora delar av sitt kunnande från utflyttade italienska vinodlarfamiljer och därav intresset för italienska druvor.

Nyligen gjorda DNA-analyser visar att Corvina dessutom är förälder till Venetos näst mest spridda druva; Rondinella. En druva vi ytterst sällan hittar som en-druvs vin, utan förekommer oftast som underrepresenterad partner till Corvina i Venetos röda viner.