Cabernet Sauvignon

Tänker vi på det mest urtypiska av alla röda viner hamnar vi lätt i området Bordeaux i Frankrike. Där heter huvuddruvan Cabernet Sauvignon vilken utgör merparten av den blend som ligger till grund för några av världens allra mest kända röda viner som Chateau Latour, Chateau Lafite och Chateau Margaux för att nämna några.

Men vi hittar Cabernet Sauvignon i princip alla vinproducerande länder då den är en av de mest populära och mest planterade röda druvorna i världen. Den är vida spridd över hela Frankrike och inte bara i Bordeaux. Vi hittar den i utsökta viner från Italien, Spanien och Portugal. I Kalifornien och främst i Napa Valley produceras de bästa vinerna på Cabernet Sauvignon, så även i Australien och Chile.

Det som gör att Cabernet Sauvignon så lämplig för viner av hög klass är bland annat genom den åldringspotential som kommer till följd av att vinerna innehåller höga halter av tannin. Det är vinets naturliga konserveringsmedel och det som gör att röda viner upplevs som sträva på undersidan av överläppen. Dessutom tar den upp karaktären av ek på ett föredömligt sätt.

Ett yngre vin på Cabernet Sauvignon bjuder ofta på fruktiga och aningen gräsiga toner av svarta vinbär och plommon medan vinerna som fått lite ålder bjuder på toner av cederträ, nyvässad penna, kaffe och cigarr.

Generellt kan vi också säga att en Cabernet Sauvignon från Europa har mer
jordiga inslag än vinerna från övriga världen (s.k. Nya världen) där vinerna är
uttalat mer fruktiga.

FÖR ÖVRIGT…

Gillar du att prova viner med dina vänner är en provning med Cabernet Sauvignon i fokus förmodligen både den enklaste och mest lärorika att ställa i ordning. Utbudet av Cabernet Sauvignon i Sverige är enormt. Allt ifrån de billigaste vinerna till de dyraste, med eller utan ek och från världens alla olika vinhörn. Bara att bestämma var du ska börja för att sedan se vart det slutar. Det blir en spännande resa – det kan vi lova!