fbpx

En av Italiens bästa druvsorter

Garganega är en grön druva som står bakom några av Italiens bästa viner. På Sicilien kallas den Grecanico, men det är i regionen Veneto den är som mest känd.

Italien är det land som använder flest druvor till sina viner. Det sägs att landet har över 500 olika druvsorter som lämpar sig för vinproduktion.

Samtidigt, många druvor har flera synonymer, så det är svårt att säkerställa hur många de egentligen är.

En sak är i alla fall säker: de italienska vinproducenterna gör allt bättre vita viner. En av anledningarna är ett tydligare druvfokus, att man lär sig karaktären i mångfalden druvor och använder de bästa druvorna. Satsar på kvalitet, helt enkelt,

Garganega är en druva, har vi lärt oss, av hög kvalitet, ger också viner med elegans, fin balans, massor av fräschör i form av citrus och en liten ton av mandel. Gott som det är och ännu godare till smörstekt fisk som serveras med en fräsch sallad på solmogna tomater och lite riven hårdost.

Sedan finns det producenter som gärna blandar druvan med internationella druvsorter, som exempelvis Chardonnay. Då blir vinet gärna en spännande mix av klassiskt italienskt med elegans och tydlig matorientering i mycket konsumentvänlig stil.

VINLIV TIPSAR Oropasso 2015 

Aromatisk med markerad fruktighet, lätt tropisk ton med inslag av vit persika och citrus.

Friskt fruktig, påtagligt smakrik karaktär med toner av vit persika, tropisk frukt, citrus, lime och svarta vinbär.

Passar perfekt till grillad abborre som serveras med färskpotatis.

Nr 79195 109 kr

Tags:
,