Publicerat 7/3 - 2020

Fem kul fakta om Sauvignon Blanc

Druvan är inte bara en av de allra bästa, den odlas också runt om i världen. Men bäst resultat ger den i Frankrike. Här kommer fem spännande fakta om en av vinvärldens mest uppskattade druvor.

Den odlas runt om i världen och ger generellt friska viner som är utmärkta till mat. Det är bland annat därför den är så populär. Men Sauvignon Blanc är betydligt mer än så.

Här hittar du fem fakta som alla skvallrar om druvans förträfflighet.

Citrus fruit

1.

I ett vin på Sauvignon Blanc hittar du i smak och doft alltid inslag av lime, äpple, stenfrukter och nässlor. Dessa toner kallas primäraromer.

New Zealand mountains

2.

Druvan odlas runt om i världen där Marlborough i Nya Zeeland och Casablanca i Chile är några av de bästa regionerna. Men det är i Frankrike den hittar sitt tydligaste ursprung och ger bäst viner.

Goat cheese sandwich

3.

Viner på druvan passar perfekt till getost, kyckling, lättare sallader eller kanske som allra bäst till en klassiker, Toast Skagen. Det viktiga är att servera mat med syrliga tillbehör.

Wine barrels in storage

4.

Sauvignon Blanc-viner lagras nästan aldrig på ekfat utan hellre på ståltank. Detta för att behålla så mycket fräschör som möjligt. Är vi däremot i Bordeaux, lagras druvan gärna på ekfat, men det tillhör verkligen undantagen.

Wine grape "Sauvignon Blanc"

5.

Sauvignon Blanc betyder ”den vilda vita” och ska vara den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Druvan har sitt ursprung i Loiredalen i norra Frankrike.

Vinliv tipsar

Le Chef Blanc

“Vitt vin från Frankrike på en av världens bästa druvor, Sauvignon Blanc, på 1-litersflaska.

Vinet har en fint smakrik ton med inslag av krusbär, gröna äpplen, citron och lime i fin balans och med medellång eftersmak i druvtypisk stil.

Det här vinet dricker jag gärna till mustig fisksoppa med skaldjur, en ugnsbakad kyckling med pressad potatis och citrussyrlig sås eller till en härlig Toast Skagen.”

Johan Franco Cereceda

Nr 71759 • 89 kr (1000 ml)