Publicerat 23/3 - 2020

Fem trender i köket 2020

I SAMARBETE MED SMEG

Nu startar den riktiga högsäsongen för vårt fixande i köket. Allt från att måla om köksluckorna till att uppdatera kyl och frys. Eller varför inte bara skaffa nya, snygga köksprylar? Vinliv tipsar om fem trender i köket.

I takt med att vi tillbringar mer och mer tid i köket, fyller denna plats en alltmer central roll – en plats där människor samlas. Samtidigt är vi inne i en period då många människor börjar se om sitt kök. Vad göra? Kanske uppdatera vitvarorna? Inhandla en vinkyl? Eller bara köpa lite snygga köksprylar som grädden på moset?  

Någonting vill vi göra. Inte nog med att renovering och fix är roligt tidsfördriv, det sägs dessutom vara hälsofrämjande. I en undersökning som gjordes av Houzz.se för något år sedan, framkom det med all önskvärd tydlighet att svenskar som renoverar eller fixar i sitt kök, lever hälsosammare liv. 

Köksrenovering ger hälsosammare liv

Man lät fråga över 15 000 bostadsägare runt om i världen och det visade sig att flera, i synnerhet svenskarna, skaffat sig mer hälsosamma vanor efter köksrenoveringen. Inte minst för att maten på köksbordet blev hälsosammare i form av ett större inslag av frukt och grönt, utan också på grund av trivsel. 

Att omge sig rätt köksvaror och verktyg som håller i kvalitet, har en positiv inverkan på just detta. Inget slit och släng, utan gedigna produkter i en stil som passar ens tycke och smak. Därför blir det också allt viktigare med så kallade accenter, alltså objekt och/eller färg som förstärker, bryter av eller kompletterar bakgrundsfärgerna i exempelvis ett kök. 

Mer tid med familjen i köket

Ett härligare kök leder inte bara till ett hälsosammare liv enligt undersökningen från Houzz.se. Det innebär också att vi väljer att spendera mer tid med familjen i köket. Inte bara för att äta, utan också för att umgås, kanske före maten eller under själva matlagningen. Köket har helt enkelt blivit en kär samlingsplats för trevliga familjestunder. 

Vi vet ju sedan tidigare hur centralt ett kök är, inte minst i samband med festligare tillställningar. Det spelar ingen roll hur stort folk bor, förr eller senare samlas alla i köket. Nästan hälften av alla de som gjort en köksrenovering, har också fler bjudningar. 

Kökstrender som hållbarhet och färg

Men vad är det då vi ska tänka på när vi vill göra om, stort eller smått?

– Ser vi till inredningstrenderna är det framför allt några saker som sticker ut. Det handlar mycket om att vi väljer gedigna material, gärna sten eller trä. Köket ska leva länge och ju mer vi satsar på den typen av material, desto längre lever det, säger Johanna Franco, interior designer på inredningsbyrån Franco’s Corner i Stockholm.  

Designen är också mycket viktig som ett slags statement, men där kvalitet är a och o, menar Johanna. Det är slut på slit och släng, engångsglas eller köksprylar som måste bytas ut efter bara något år. Hållbara material och hållbar design är det som gäller, helt enkelt. 

Funktionellt men också snyggt

Kvalitet är viktigt och många lägger ner avsevärt mycket mer pengar på både fast inredning och lösa föremål, accenter liksom andra köksprylar.

Det ska vara funktionellt. Men det ska också vara snyggt, och ge en härlig känsla. 

Fem trender i köket 2020

Avskalad miljö, trärent, gärna knopplister istället för överskåp

Gedigna material som sten och trä, material som håller länge

Viktigt med design med kvalitet, slit och släng-tiden är över

Gärna färg i köket istället för grått och vitt, svarta kök är hett

Hållbarhet/recycling, exempelvis ommålning av köksluckor

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.