Flaskan avslöjar mer än man kan tro!

Vet du att det kommer att gå åt mer än en flaska vid nästa middag kan det vara ett kul alternativ att köpa en större flaska. Literpriset blir ofta lite högre i jämförelse med en ”standard-flaska”, eftersom större flaskor är betydligt dyrare att tillverka. Men det tycker vi motiveras av att vinet förmodligen utvecklats positivt och dessutom måste vi erkänna att det blir lite mer festligt med en större flaska på bordet!

Olika ursprung – olika flasktyper

 

Höga axlar och långa smala halsar är traditionellt för vinflaskor från Bordeaux, Frankrike. Flaskorna kallas således för ”Bordeaux-flaskor”. Detta är också världens vanligaste flasktyp och kallas därför även för ”standard-flaska”.

Viner från Bourgogne kommer däremot i flaskor med lägre, sluttande axlar och större omkrets. Flaskorna kallas inte helt oväntat för ”Bourgogne-flaska”.

Flaskorna från Rhônedalen, ”Rhône-flaskor”, påminner mycket om flaskorna från Bourgogne, men är lite smalare.

Storlekslista på vinflaskor

 

  • Standard – 0.75 liter – 1 flaska
  • Magnum – 1.5 liter – 2 flaskor
  • Jeroboam – 3 liter – 4 flaskor
  • Rehoboam – 4.5 liter – 6 flaskor
  • Methuselah – 6 liter – 8 flaskor
  • Salmanazar – 9 liter – 12 flaskor
  • Balthazar – 12 liter – 16 flaskor
  • Nebuchadnezzar – 15 liter – 20 flaskor

I Champagne är flaskorna tjockare för att klara trycket i flaskan. Formen kan variera, men har i regel lägre, rundare former och sluttande axlar. Gemensamt är en tjockare kant uppe vid korken för att grimman som håller korken på plats ska sitta fast ordentligt.

I Tyskland använder man ofta den långa och smala ”Hock-flaskan”. Namnet kommer från en engelsk term för den historiska regionen ”Hochheimer”. Dessa flaskor används även i Alsace, Frankrike, en region men under olika perioder tillhört Tyskland. Flaskan kallas i Frankrike för ”Alsace-flöjt”.

En annan region känd för sina typiska vinflaskor är Franken i Tyskland.  Flaskorna är låga och runda med en hög hals och kallas ”Bocksbeutel”. Även portvin och sherryvin kan ofta kännas igen genom sina karaktäristiska flaskor.

I de flesta fallen finns det inga lagar som reglerar vilka flaskor som används för vilka viner. Men många gånger avspeglar den druva som utgör innehållet i flaskan dess historiskt mest kända ursprung. Till exempel hittar vi ofta viner på Pinot Noir och Chardonnay i Bourgogne-flaskor för att just dessa druvor är områdets huvudsakliga druvor och därigenom vill visa på sitt släktskap. Cabernet Sauvignon och Merlot, kända Bordeaux-druvor, hittar vi ofta i ”Bordeaux-flaskor”. Även om de kommer från vinvärldens alla olika hörn.

 FÄRG  Som ni säkert märkt kan färgen variera mellan flaskor. Vanligtvis erbjuder flaskproducenter fem olika färger att välja mellan. De vanligaste är ”French green” och ”Dead leaf green”. Mindre vanligt förekommande färger är ”Antique green”, ”Emerald green” och ”Champagne green”. Eftersom ingenting är heligt kan vi idag hitta flaskor i regnbågens alla färger.

 VIKT  Utifrån ett kosntads- och miljöperspektiv sker en förflyttning från tyngre mot lättare flaskor. Från att flaskor många gånger vägt upp till 1 kilo har vissa företag (till exempel vårt svenska Systembolaget) krav på att en del viner inte får sälja om inte flaskorna väger under 420 gram (och då är klassad som lättviktsflaska). Dyrare flaskor förväntas ofta lagras längre och därigenom fylls de ofta på tyngre flaskor. Enklare viner som inte vinner på lagring hittar vi idag ofta i de lättare flaskorna.

 STORLEK   Storleken har betydelse för hur vinet utvecklas. Ju större flaska desto större andel av vinet som ligger i direkt kontakt med vin och inte i kontakt med glas. Det är gynnsamt för vinets utveckling.