Gigondas – kraftfull lillebror till Châteauneuf-du-Pape

Gigondas ligger i södra Rhonedalen, Frankrike och kallas ofta för “lillebror” till det prestigefyllda området Châteauneuf-du-Pape.

Enkelt och generellt beskrivet ligger skillnaden i att Gigondas visar på mer kraft när vinerna från Châteauneuf-du-Pape visar på elegans. Det beror huvudsakligen på att delar av Gigondas är varmare än hos sin storebror och därigenom även får högre alkoholhalt. Huvuddruvan är Grenache som tillsammans med Syrah, Mourvedre och Cinsault utgör områdets druvor. Detta kan jämföras med Châteauneuf-du-Pape som är känt för viner producerade på upp till 13 olika druvor.

Storleksmässigt så är Gigondas med sina 1240 hektar vingårdar endast hälften så stort som Châteauneuf-du-Pape. Totalt produceras endast 5,5 miljoner flaskor per år och området är känt för sitt låga skördeuttag. Ytterligare en anledning till att vinerna från Gigondas får sådan kraft.

Gigondas ligger vackert omringat av bergskedjan ”Dentelles de Montmirail” vilken bildades samtidigt som Pyrenéerna och de franska alperna för runt 200 miljoner år sedan. Bergskedjan ger upphov till ett särskilt mikroklimat som kännetecknas av ett ofta varmt och jämt väder. I likhet med Châteauneuf-du-Pape är jorden rik på lera och kalksten. Men i Gigondas kännetecknas jordmånen i högre grad av grus och småstenar.

Nu har vi pratat mycket om skillnaderna mellan Gigondas och Châteauneuf-du-Pape, men ska vi komma ihåg att det finns stora likheter i stil och smak mellan vinerna från dessa två områden. Däremot skiljer sig ofta priset åt eftersom Gigondas inte är lika berömt och därför inte heller betingar samma höga pris som sin berömda storebror.

Varför inte köpa en flaska från respektive område nästa gång du har middag och ställ vinerna mot varandra. Skiljer de sig mycket åt? Vilka är skillnaderna? Eller är det mest priset som skiljer dem åt?

Njut och avgör själv!