Globen full med vin?

Hur många Globen kan man fylla med italienskt vin?

Det överlägset mest populära vinlandet i Sverige är Italien. Inget annat land kommer ens i närheten och Frankrike som ligger på andra plats säljer endast hälften så mycket vin som Italien gör i Sverige. Men hur mycket italienskt vin dricker vi egentligen?

Vi börjar med att titta på hur mycket vin som Italien producerar:
Förra året producerade Italien 4,25 miljarder liter vin. 2018 beräknas den volymen öka med 15 % till 4,9 miljarder liter.
Stora volymmått är svåra att förhålla sig till så vi tog och räknade om det hela i ett för oss begripligt volymmått; vår nationalarena för ishockey, Globen! Globen rymmer totalt 605 miljoner liter och tar vi allt italienskt vin producerat under ett år så skulle vi kunna fylla Globen drygt 7 gånger!

Vi dricker mycket vin i Sverige, men hur mycket dricker vi egentligen?
Systembolaget sålde totalt under 2017 knappt 200 miljoner liter vin. Häller vi upp det i Globen så fyller vi den till runt en tredjedel. Räknar vi med även öl, vin, sprit och alkoholfritt så dubblerar vi den mängden. Av totala antalet liter vin sålt på Systembolaget kommer cirka 30 % från Italien; 57 miljoner liter. 57 miljoner liter är också mycket vin. Det är nästan en tiondel av Globen och jämför vi med luftballonger är det cirka 6 luftballonger fyllda med italienskt vin.

Värt att tänka på nästa gång vi passerar Globen, ser en luftballong flyga förbi eller helt enkelt njuter av ett gott glas italienskt vin!

DU HAR VÄL INTE MISSAT:

Just nu tävlar vi ut en helg på Villa Långbers med vin och yoga för två personer!