fbpx

Gör ditt eget rosévin

Vad gör man med slattarna som blir över? Man kan alltid använda det till såser, krydda maten lite extra. Eller varför inte göra sitt eget rosévin?

Med sommaren kommer rosévin. På Systembolaget hittar vi också över 400 olika viner med rosa färg. Från länder som Nordmakedonien, Armenien och Moldavien. Men naturligtvis även från Frankrike, Italien och Spanien, förstås. Bland annat.

Man kan, om man vågar, också göra sitt eget rosévin. Det enda som behövs är lite vitt vin och några droppar rött, slattar helt enkelt. Så blandar man efter färg och smak. Det är ju mest en kul grej, men kan bli överraskande välsmakande.

Ett annat sätt är att blanda lite jordgubbs- eller lingonsylt i det vita vinet. Se bara till att filtrera det sedan. Det blir ju en smula fruktigare tack var sylten.

Ett tredje alternativ stavas karamellfärg. Men då missar man lite av poängen. Men man kan få fram en fint rosa färg. Och det är värt mycket. Men ta då hellre lite saft. Då får man ju också fart på fruktigheten.

Men hur gör vinproducenterna?

Jo, i Champagne får man blanda sitt vita vin med lite rött vin, något man inte får på annat håll. Annars tar man blå druvor och pressar försiktigt och separerar must från skal eftersom det är i skalen färgen sitter.

Några producenter pressar gröna druvor men slänger i några klasar av blå druvsorter och får därigenom både färg och en lite rundare smak.

Det gäller att hitta sin favorit. Och sedan köra på. Sommaren är som bekant kort.

 

Här kan du komplettera ditt gjorda rosé med en egen vinetikett.