fbpx

Grillat är godast

Att grilla har närmast blivit en nationalsport i Sverige. Bästa redskapen, vassaste grillen och finaste styckdetaljerna. Vem vinner?

Nu står han där, den svenske mannen och grillar. Vänder på steken, vet exakt när den ska plockas av, vilken styckdetalj som ska vila och vilken som ska få ännu liter mer färg. Redskapen i japansk keramik, en grillgaffel av senaste snitt, grillförklädet i läder och en hamburgerpress gör grillandet till en lyx.

Eller har det gått får längt?

Möjligen, om prylarna hamnat i fokus definitivt. Men om råvaran och tillbehör istället är i centrum, då allt som det ska vara.

Nu älskar vi dessutom att grilla mer än kött. Det är fisk, grönsaker, skaldjur, frukt… ja till och med sockerkakan lägger vi idag på grillen.

Samtidigt får vi inte glömma vad vi ska dricka till. Vinliv tipsar därför om de bästa vinerna till läckraste grillbitarna.

Fem bästa grillvinerna under hundringen

Entrecôte

Marqués de Cáceres Crianza 2015

Nr 2734 89 kr

Rött vin med medelhög strävhet, fin frukt, elegant frisk med toner av mogna blåbär och vanilj.

Vilthamburgare

Inycon Shiraz
2017

Nr 12355 79 kr

Rött vin med fyllig karaktär, solvarm med mystiga smaker, björnbär och medelång eftersmak.

Havskräftor

Lancewood Sauvignon Blanc 2018

Nr 77135 95 kr

Vitt vin med rejäl friskhet, fruktig med inslag av svarta vinbär, krusbär, lime och solmogen citron.

Torskfilé

KWV Chardonnay
2018

Nr 7055 79 kr

Vitt vin med fylliga karaktär, inslag av vanilj, fruktsyrlig, toner av tropisk frukt och lång eftersmak.

Sockerkaka

Moscato d’Asti Gianni Doglia 2018

Nr 7925 89 kr

Vitt pärlande vin med fruktsötma, mogen persika, i konsumentvänlig stil med en släng av mandarin.