fbpx

Handla vin på nätet – både lagligt och tryggt

Att handla vin på nätet har blivit allt vanligare. Du kan i lugn och ro sitta hemma och leta bland viner parallellt med att du googlar upp betyg, recensioner och spännande historier bakom vinet. Praktiskt och lärorikt plus att det ger dig chansen att få bjuda på något unikt till dina gäster.

Helt lagligt

Visst har Systembolaget ett imponerande utbud, men ser man till hur mycket vin som produceras så är det långt ifrån allt som finns tillgängligt genom vårt monopol. Det är ingen hemlis att vi på Vinliv gillar Systembolaget och det sortiment som de erbjuder, men vi tycker samtidigt att de seriösa vinhandlarna på nätet utgör ett bra komplement.

 

Med andra ord; det finns alternativ till vårt kära Systembolag om du vill sitta hemma och göra trygga och spännande vinbeställningar levererade direkt hem till din dörr. Vinliv beskriver hur du går till väga!

 

Först börjar vi med att konstatera att handla vin på nätet är helt lagligt. För även om vi har ett försäljningsmonopol i Sverige för alkohol (Systembolaget) är det efter en dom i EG-domstolen år 2007 (”Rosengrendomen”) lagligt att köpa alkohol på nätet. Detta förutsatt att man betalar svensk alkoholskatt och att man har fyllt 20 år.

 

Systembolaget, näthandel och hemleverans

Systembolaget har mer än 440 butiker runt om i landet och en riktigt bra hemsida (snart kommer den dessutom att bli ännu bättre och få ett nytt utseende). När du beställer via Systembolagets hemsida kan du välja att antingen hämta upp det i butik, ombud eller få det hemlevererat. Att hemleverans är ett alternativ är det många som inte känner till.

Det är fortfarande ett försöksprojekt, men kommer med största sannolikhet att utökas till resten av landet inom kort. För närvarande är det följande län som erbjuder hemkörning:

  • Skåne län
  • Stockholms län
  • Uppsala län
  • Västerbottens län
  • Västernorrlands län
  • Västra Götalands län

 

Lagerförs vinet av Systembolaget tar det mellan 4-6 dagar att få det levererat. Lagerförs det av importören tar det mellan 8-12 dagar. Fraktkostnaden beror givetvis på antalet flaskor som du beställer, men att beställa hem upp till 12 flaskor kostar idag 120 kronor.

 

Handlar man via Systembolaget har man alltid 14 dagars öppet köp från det att man mottagit varorna. Återköp måste ske i en Systembolagsbutik och lämnar man tillbaka allt man beställt återbetalas hela fraktkostnaden. Lämnar man tillbaka en del av beställningen återbetalas delar av fraktkostnaden. 

Och som alltid när man handlar på Systembolaget gäller att om något är fel på varan får man pengarna tillbaka. På www.systembolaget.se kan man läsa mer om hur man går till väga.

 

Alternativa aktörer för att handla vin på nätet

Idag finns det många seriösa och välsorterade vinhandlare på nätet. Kravet är att företaget har sitt lager utanför Sverige, vilket du som konsument knappast märker av. De stora och seriösa aktörerna har svenskspråkiga hemsidor och svensktalande kundtjänst. De ser till att transporten sker korrekt och att samtliga skatter betalas. Du behöver inte tänka alls på detta och väljer man de seriösa aktörerna är det trygga affärer.

 

Avslutningsvis så vill vi nämna att det givetvis finns många andra och mindre näthandlare. Ofta tar dessa inte hand om det administrativa, varför det för dig som kund innebär ett större ansvar och mer administration. I dessa fall ligger det på dig som privatperson att göra en anmälan till Skatteverket innan vinet lämnar det land du beställt ifrån. Skatten måste betalas i förväg och det krävs ett så kallat förenklat ledsagardokument vilket kan laddas ner från Skatteverkets hemsida.

Seriösa vinhandlare på nätet

Andra seriösa vinhandlare på nätet där du får hjälp med all administration och skatteinbetalningar (frakt tillkommer beroende på storlek på order) är:

www.vinoteket.se

www.winefinder.se

www.the-wine-company.se

www.caviste.se

www.franskavinlistan.com

Våga handla på nätet

Vinliv vill verkligen rekommendera dig att prova på att handla på nätet. Antingen via Systembolaget eller via någon av de seriösa aktörerna som tar hand om det administrativa och ser till att allt sker på lagligt vis. Chansen är att du lär dig massor av nytt och intressant. Dessutom får du möjligheten att ställa något särskilt gott och spännande vin på bordet till dina gäster!