fbpx

Har du testat världens dyraste rosévin?

Vi dricker alltmer rosévin. Förra sommaren gick konsumtionen upp med över 15 procent mot sommaren innan. Men hur mycket är vi egentligen beredda att betala för en flaska? Över 1000 kronor? Det tror man i alla fall på Château d’Desclans.

Nu sätter säsongen för rosévin igång på riktigt. Varmare dagar, ljusare kvällar och lättare mat är tillsammans skäl nog. Under förra sommaren, rekordvarm som den var, steg konsumtionen med drygt 16 procent mot sommaren innan. Och det var franskt vi helst drack. Gärna från Provence.

Rosévinet ska ju vara ljust, lätt och mer elegant än matorienterat. Men ett rosévin med komplex karaktär, hur ställer vi oss till det? Och hur mycket är vi beredda att betala för en flaska rosévin? Världens dyraste? Över 1000 kr?

Jo, det tror man i alla fall på Château d’Esclans i Provence som idag tillverkar det dyraste rosévinet.

Nu är ju inte marknaden först och främst Sverige, snarare franska Rivieran, Croisetten i Cannes eller strandhängen i St. Tropez, för där säljer det. Men det går att beställa på Systembolaget och visst hittar vinet sin konsument även i dessa nordliga breddgrader.

Bakom vinet hittar vi Sacha Lichine, Bordeauxsonen vars pappa var den berömda Alexis Lichine, respekterad vinskribent som också drev Château Prieuré-Lichine i Bordeaux, och framgångarna lät inte vänta på sig. Självaste Jancis Robinson, engelsk vinskribent och den kanske mest tongivande vinkritikern världen över, ger egendomen riktigt högt betyg och frågar retoriskt om det är världens bästa rosévin.

Vinliv har provat vinet och det kanske är så, det kanske är världens bästa stilla rosévin, oavsett pris eller högljudd marknadsföring.

Det är i själva verket ganska enkelt: prova vinet först, prata sedan. Och jag har i alla fall inte provat något bättre. Hittills.

Garrus 2016 Nr 74817 1029 kr

Fruktig, balanserad doft med elegant jordiga toner, tydlig ursprungstypisk karaktär i koncentrerad stil.

Smakrik, relativt fyllig, fruktig i smak, inslag av mogna smultron, hallon, mogna röda vinbär, mineralrik karaktär i avslut.

Passar perfekt till en elegant skaldjurspaella med grillade havskräftor på och en skvätt citron på toppen som serveras med en aioli med saffransstänk.