Först kritiserad, sedan omhuldad. Svensk vinnäring går i en rasande fart, på bara 20 år har producenterna gått från klarhet till klarhet. Men nu är det kanske dags att se på industrin med kritiska ögon.
Svenskt vin är en veritabel framgångssaga, en riktigt succes story. Från att närmast ha blivit utskrattad för 20, ja femton år sedan, kanske till och med tio år, är den idag omhuldad närmast förbehållslöst. Det är på sätt och vis bra. Den behöver stöd. Men kanske framför allt behöver den synas mer, inte minst i Sverige. Vi börjar där.
Systembolaget spelar naturligtvis en central roll så länge gårdsförsäljningen i Sverige svajar betänkligt med hur den ska se ut – egentligen. Men vi vet samtidigt vilka enorma utmaningar som finns. Inte minst för dem som bestämmer sig för att besöka en av de 40, 50 kommersiella vingårdar som finns i landet. Köpa hem får de icke. Utan de måste ta sig till närmsta bolag. Om vinet ens finns där. Och om Systembolaget har öppet.
Vinets epicentrum
Vinliv gjorde en spännande avstickare till Skåne nyligen, epicentrum för vinutvecklingen i Sverige och där producenterna verkligen kommit längst. Det är imponerande att stå i en vingård, visst, det blåser närmast storm, men solen skiner och plantorna frodas i det svenska klimatet. Och så pratar vinmakaren svenska. What? Jo, efter alla år utomlands, blir det liksom ett helt annat perspektiv. Vi är här, på hemmaplan, och alla tekniska termer som vi ofta får höra på engelska, franska eller spanska, uttalas nu med härlig skånsk dialekt.
Men mest imponerande är ändå hur vinerna blivit så bra på så kort tid. Ett stopp på Skepparps och varmt omhändertagen av Martin Thygesson, sommelier och tidigare krogägare, idag anställd på gården, blir vi varse inte bara ett nu, ett presens, utan också en framtid. Här planteras det nytt på den redan relativt stora vingården om 5,5 hektar vinodlingsmark.
‒ Det är enormt spännande. Vi har fantastiska förutsättningar. Men vi har också utmaningar, förklarar han när vi står högst upp på en kulle, mitt i vingården inte långt från Simrishamn.
Nyskapande druvor
Men som man lärt sig! Nu odlas det i princip bara PIWI-druvor, nyskapande druvor som tagits fram för att passa ett fuktigare klimat och som trivs i svala områden och dessutom – en viktig förutsättning – har kortare växtcykel. Den gröna Solaris är stjärnan men även de blå Cabernet Cortis och Rondo är viktiga. På de två sistnämnda tillverkas vinegendomens prisbelönta rosébubbel, traditionell metod, alltså en andra jäsning på flaska, och nu börjar de hitta sin egen stil. Inget efterapande av bubbelvin från norra Frankrike, utan husstil utifrån förutsättningarna.
Nästa stopp blir närmast klassisk svensk vinmark, Klagshamn där Vingården i Klagshamn är placerad. 1,8 hektar magi, skulle man kunna säga, för den som inte blir imponerad av vinerna som produceras här, göre sig icke besvär.
1,8 hektar magi
Murat Sofrakis tar emot. Eller tar emot och tar emot. Han är fullt upptagen med bestyr i vingården. Men vi sladdar upp på gräsplätten precis intill vingården och hälsar ivrigt. En snabb titt över de 1,8 hektar som ligger på båda sidorna om landsvägen, och vi närmast föses in i vinprovarrummet på gården. Det blåser så mycket, vi är ju bara några hundra meter från havet, att jag tror taket ska flyga av. Men Murre, som han kallas, är lugn, är van. Vinden är dessutom bra för planteringarna då den torkar bort eventuell fukt från druvorna.
Vi provar det ena vinet efter det andra, vitt, torrt, stilla, några orange viner, något vin med ålder. Det är en sällsam provning, inte en svag punkt, idel kvalitet, spännande, personliga viner med en uttalad vision. Med oss sitter Nils Mellbin, anställd på vingården, och trots sina unga år redan gediget utbildad inom vinodling och vinframställning.
‒ Vi är tre heltidsanställda på 1,8 hektar. I Europa är det inte ovanligt att du hittar vingårdar som är tio gånger så stora, men med samma personalstyrka, förklarar Murre och låter oss prova ytterligare vin, även ett vin som Nils har fått göra, ett fruktigt vin i mycket somrig stil.
Sveriges nationaldruva
Även här är Solaris den stora druvan och den har blivit lite av en nationaldruva som odlas flitigt på de närmare 200 hektar vinodlingar vi hittar runt om i Sverige. Några gör mousserande på druvan, de har svårt att få bra alkohol på en första jäsning och då är det ju smart att låta vinet jäsa lite till, under kontrollerade former. Men i rättvisans namn ska också sägas att bubbelvinerna från Sverige är de, generellt, bästa vinerna. Rött är fortfarande svårt att hitta bra, men stilla och mousserande vitt, är grejen.
Vinprovningen, besöket på Vingården i Klagshamn är en riktigt ögonöppnare just därför att den befäster att de senaste årens riktigt bra viner som svensk vinnäring släppt, inte är en tillfällighet. Även om det fortfarande finns en del producenter som gör hellre än bra viner. Måhända barnsjukdomar.
Svenska vinets framtid
Men svenska vinets framtid då… om vinerna blivit så bra på bara 20 år, hur kommer det att se ut om ytterligare 20?
‒ Jag tycker att vi redan är där, vi är redan i det svenska vinets framtid, det har redan hänt så oerhört mycket, svara Murre.
Kloka ord från svenskt vins grand old man. Vart man än åker i södra Sverige ock besöker vingårdar, finns det inte nog med tacksamhet för Murre och hans fru Lenas enorma uppoffringar.
Och kanske är det så att vi är där nu. I framtiden. Perspektivet är hisnande. Utvecklingen likaså. Nu är det faktiskt upp till oss konsumenter om vi vill ha en svensk vinnäring.
Vinliv tipsar!
Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé, 2021 (Tillfälligt sortiment)
Nr 92147 • 295:-
Överraska med ett rosa bubbel, men inte vilket som helst, utan ett från Sverige, Skåne, Skepparps. Kul mousserande på druvorna Rondo och Cabernet Cortis där vi hittar röda bär, fräschör, mandel, blodapelsin, mandarin och brioche i fin balans.
Kavla upp ärmarna och bjussa på halstrad tonfisk som serveras med en asiatiskinspirerad sallad med örtiga och lite småsöta inslag.
Klagshamn Textur Vingården i Klagshamn, 2021 (Lokalt sortiment)
Nr 38329 • 322:-
Alltså vilket vin, 100 procent Solaris med ypperlig…textur. Här hittar vi rejäl fruktighet, markerat syrlig karaktär väl integrerad i vinet, inslag av blodapelsin, örter, zest, exotisk frukt, nötter, torkade frukter, aprikos, gula plommon, mineralisk klang med bra kropp och relativt lång eftersmak.
Underbart gott till en koriandergravad lax som serveras på en surdegstoast med jordärtskocka, senapskräm och dill med några droppar citron på.