Annonssamarbete – Kiviks Musteri

Ikonisk druva satte Nya Zeeland på vinkartan

På bara några decennier har Nya Zeeland lyckats etablera sig som ett av de mest intressanta vinländerna. Tack både druvan Sauvignon Blanc och vindistriktet Marlborough för det. Och framför allt, synergin.

Vi lyfter från Wellingtons flygplats. Det är en solig men mycket blåsig dag. Destinationen är vindistriktet Marlborough på nyzeeländska sydön, på andra sidan sundet. Flighten tar inte ens 30 minuter, men det blir på många sätt minnesvärd.

Cooksundet är uppkallat efter James Cook, den första europeiska befälhavaren som seglade genom det, 1770. I Māori heter det Te Moana-o-Raukawa , vilket betyder Raukawas hav . Raukawa är en typ av vedartad buske som kommer från Nya Zeeland. Det är på alla sätt spektakulärt. Det ska vara ett av de farligaste och mest oförutsägbara vatten i världen. Så jag är mäkta glad att vi i alla fall flyger över det. Det kanske jag inte skulle ha varit.

Fullständigt bedövande

När vi når marschhöjd, utsikten från det tvåmotoriga planet är fullständigt bedövade, känner vi hur vinden tar tag i det lilla planet och nästan får det att ändra färdriktning. Men piloten, dörren till cockpit är öppen, skrattar bara och ropar från sin plats att allt är lugnt. Men det är ingen som tror honom.

Men resan går bra och vi närmar oss Blenheims flygplats i vindistriktet Marlborough. Det är nu det går upp för mig varför området verkligen placerat sig på kartan. Vart jag än vänder blicken ser jag vingårdar. Det är lika vackert som storslaget. Att landningsbanan ligger bara några meter från vinodlingen gör ju inte saken sämre.

Marlborough alltså, Nya Zeelands ikoniska vindistrikt och ett av de mest kända i hela världen. Tacka superdruvan Sauvignon Blanc för det. Den sattes första gången i landet för lite drygt 50 år sedan, men har sedan dess betytt oerhört mycket för den inhemska vinnäringen. Och som man förvaltat druvan.

En favorit hos många

Idag kommer några av världens absolut bästa, mest sålda och högst skattade vita viner på druvan just från detta nordliga område på Sydön i Nya Zeeland. Uppskattat för sin fräschör, sina friska toner, höga syra och aromatiska tilltal. En favorit hos många.

Men vad de nyzeeländska producenterna framför allt lyckats med är att omdefiniera druvans egenskaper. Den odlas ju också i Loiredalen i Frankrike, i synnerhet i Sancerre, som tidigare satte standarden för hur ett vin på Sauvignon Blanc skulle smaka. Men det är historia. Idag görs de mest druvtypiska vinerna just här, i Marlborough Nya Zeeland, på de närmare 30 000 hektaren vingårdsmark.

En av de mer uppmärksammade producenterna på senare år i Marlborough är Catalina Sounds. Det är en ung aktör, grundades så sent som 2005, men hade en mycket tydlig vision redan från start: att tillverka viner med tydlig druv- och ursprungsprägel.

Mytomspunnet flygplan

Namnet, Catalina Sounds, kommer från ett av de mest erkända flygplanen i världen, som användes av Nya Zeelands flygvapen under Andra världskriget. Flygplanet är tvåmotorigt, inte helt olikt det jag själv flög med över Cooksundet, och är närmast mytomspunnet för sitt kraftfulla ljud vid start.

Men tillbaka till vingården, där producenten verkligen lyckats sätta avtryck. Visst dominerar druvan Sauvignon Blanc, allt annars vore tjänstefel. Men här hittar vi även odling av både Pinot Gris, Pinot Noir och Chardonnay.

Samtidigt, över 70 procent av odlingen är just Sauvignon Blanc, landets signaturdruva och den druva som verkligen visat vägen för Nya Zeelands enorma framgångar på rekordkort tid. Det är naturligtvis inga tillfälligheter. Både smartness, hårt arbete och en oerhörd passion för vinproduktionen ligger bakom. Allt uttryckt i en flaska vin.

Idag finns Catalina Sounds vita vin på Sauvignon Blanc 2022 på Systembolaget. Ett riktigt spännande vin som har just den där tydliga druv- och ursprungskaraktären. Och som får en att verkligen längta tillbaka till vingårdarna kring Blenheims flygplats.


Vinliv tipsar!

Catalina Sounds Sauvignon Blanc, 2022

Nr 2672 • 161 kr

Härligt fruktdrivet vin med massor av aromatiska och smakrika toner som krusbär, svarta vinbär, gräs, citron, persika, päron och grönt äpple. Bra balans med friskt avslut.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.