fbpx

Japan överraskar med sommarens favorit

Säg Japan och alla svarar sake och sushi. Men det är bara halva sanningen. Här finns en rad olika drycker som överraskar både med komplexitet och härlig fruktighet. Våga japanskt, helt enkelt.

Raffinerat, elegant och mycket, mycket fisk. Vår bild av Japan handlar mycket om vad som står på matbordet: sushi, sashimi, okonomiyaki och ramen. Och till det ett glas sake. Absolut. Men låt det inte stanna där.

Är det något japanerna kan förutom mat, är det dryck.

Vi vet att öl från landet imponerar och har den där lätta, eleganta stilen. Och att japanskt vin överraskar med härlig frukt i lite udda, typisk… japansk stil. Men Japan vore ju inte Japan om det stannar där. Vi har ju också fruktvin, likör och annat mycket, mycket gott.

En dryck vi på Vinliv har fallit för är Umepon. På systembolaget står det som fruktvin men det är väl inte hela sanningen. Det görs på de två japanska frukterna ume, en stenfrukt, och dekopon, japansk mandarin, och blandas sedan med Honkaku shochu som är ett destillat, vanligtvis på ris.

Det är alltså en likör, men långt ifrån så där sötsliskig som vi är vana vid. Det är snarare elegant med en fin fruktig ton och markerad fräschör. Japanskt, som sagt.

Och dricker man den kall, kylskåpskall med stora isbitar i ett tumblerglas och en skiva citron är det en klockren sommarfavorit. Eller så kan man toppa den med sodavatten eller ännu hellre, lite cava.

Sommarens favorit var det. Från Japan. Vem hade trott det?

VINLIV TIPSAR: UMEPON

Härlig doft av mandel, nötter, mandarin, blommor, jasmin, örtiga toner.

Fruktsöt med fin fräschör, inslag av nötter, mandel, körsbär, mandarin, tropiska toner, citrus och en relativt lång eftersmak.

Passar perfekt i ett tumblerglas med stora isbitar, en skvätt sodavatten och en skiva citron eller i ett martiniglas som toppas med lite cava.

Artnr 94026 – 259 kr

Tags:
,