Kalvfilé med himmelsk vitvinssky

Kalv är ju hur spännande som helst. Och tillagas det med fräscha råvaror och mycket syra, går ett vitt vin utmärkt. Annars är det rött som gäller. Lätta röda med en stor portion elegans. Tänk hur syran kombineras med grädde och den nötiga tonen av kalven, samt kantarellens mjuka, höstiga ton som gifter sig med det röda vinets elegans. Perfektion.

Så här gör du:

  • Bulta filéerna lätt med knuten hand.
  • Bryn filéerna i ca 2,5 minuter på vardera sida.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Låt filéerna vila på ett förvärmt fat.
  • Häll vinet i pannan. Låt det sjuda i några minuter.
  • Tillsätt grädden.
  • Låt såsen koka ihop i 5 minuter eller tills den är simmig.
  • Smaka av med peppar och salt.
  • Ansa och skölj kantarellerna. Låt dem rinna av ordentligt.
  • Skär kantarellerna i mindre bitar.
  • Bryn de skurna kantarellerna i smöret.

Detta behöver du

  • 4 skivor innerfilé av kalv (ca 500 g)
  • 3 msk smör
  • Salt
  • Peppar

Till såsen:
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • Peppar
  • Salt

Till serveringen:
  • 250 g kantareller
  • 2 msk smör

Kom ihåg att vi äter även med ögonen, en trevlig uppläggning på ett rustikt porslin ger en extra höstig känsla. Vid servering kan den himmelska vitvinsskyn med fördel hällas försiktigt över köttet. Servera med de smörstekta kantarellerna vid sidan av, eller som garnering på tallriken. Ät gärna rätten tillsammans med haricots verts och kokt potatis.


VINLIV TIPSAR

Faustino I Gran Reserva 2011

Snacka om Rioja-klassiker! Utsökt vin med tydliga ursprungstoner, mognad, frukt, fat, torkade örter, balans, komplexitet, vaniljsötma, kaffe, tobak, imponerande.

Perfekt till kalvfilé för sin mjuka, eleganta karaktär. Synnerligen prisvärt!

Nr 2678 195:-
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.