Kalv är ju hur spännande som helst. Och tillagas det med fräscha råvaror och mycket syra, går ett vitt vin utmärkt. Annars är det rött som gäller. Lätta röda med en stor portion elegans. Tänk hur syran kombineras med grädde och den nötiga tonen av kalven, samt kantarellens mjuka, höstiga ton som gifter sig med det röda vinets elegans. Perfektion.
Så här gör du:
- Bulta filéerna lätt med knuten hand.
- Bryn filéerna i ca 2,5 minuter på vardera sida.
- Krydda med salt och peppar.
- Låt filéerna vila på ett förvärmt fat.
- Häll vinet i pannan. Låt det sjuda i några minuter.
- Tillsätt grädden.
- Låt såsen koka ihop i 5 minuter eller tills den är simmig.
- Smaka av med peppar och salt.
- Ansa och skölj kantarellerna. Låt dem rinna av ordentligt.
- Skär kantarellerna i mindre bitar.
- Bryn de skurna kantarellerna i smöret.
Detta behöver du
- 4 skivor innerfilé av kalv (ca 500 g)
- 3 msk smör
- Salt
- Peppar
Till såsen:
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- Peppar
- Salt
Till serveringen:
- 250 g kantareller
- 2 msk smör
Kom ihåg att vi äter även med ögonen, en trevlig uppläggning på ett rustikt porslin ger en extra höstig känsla. Vid servering kan den himmelska vitvinsskyn med fördel hällas försiktigt över köttet. Servera med de smörstekta kantarellerna vid sidan av, eller som garnering på tallriken. Ät gärna rätten tillsammans med haricots verts och kokt potatis.
VINLIV TIPSAR
Domaine La Feuille Pinot Noir, 2022
Spännande med ett vin på Pinot Noir på finbox, 1,5 liter. Och från Frankrike! Här hittar vi en riktigt snygg balans mellan frukt och fräschör, inslag av lite fat, lena tanniner, fin rödbärig frukt och en medellång längd präglad av balans och finess.