fbpx

Kändisvin – hur bra är det?

Dålig kvalitet, dyrt och fula etiketter. Ändå säljer det som smör. Vi talar kändisviner i Sverige. Det är nu inte är bara en svensk företeelse, det är däremot här kulten är som störst. Men hur bra är vinerna?

Per
Morberg

Pernilla
Wahlgren

Petter

Ernst
Kirchsteiger

Tina
Nordström

Maria
Montazami

Lasse Berghagen var först ut med ett vin under egen etikett. Men han var för tidig. Det funkade inte alls. Sedan kom alla de andra, hollywoodfruar, kockar, dansband, musiker. Och så en kriminologiprofessor som fullständigt sopade banan med alla. Samtidigt som han dissade sina kändiskollegors viner.

Fenomenet kändisviner är ju inte endast en svensk företeelse. Den finns, föga överraskande, i USA och i andra länder. Men frågan är om den inte blivit som störst i Sverige. I synnerhet om vi tittar på popularitet och försäljning. För många viner, handen på hjärtat, har inte den kvalitet man kanske kan önska sig. Samtidigt, spelar det någon roll? Vi kanske köper vin mest för att det är kul? Och ibland är det riktigt, riktigt bra.

ANDRA LÄSER JUST NU:

Petter, vinprofil och musiker, ger ju ut ett gäng viner, alla bra till mycket bra. Men så gillar han inte heller att man kallar hans viner kändisviner. Krögaren Ulf Wagner och champagneexperten Richard Juhlin ger också ut egna viner. Bra, bättre, bäst? Nja, men bra. Per Morbergs viner såldes sjukt mycket. Tidigare. Idag nedmonterar han sitt engagemang.

Men tillbaka till kriminologiprofessorn, Leif GW Persson. Vinintresserad, omättlig vinkonsument med gigantisk exponeringsyta med tanke på att han syns i tv:n dagligdags. Hans röda säljer som smör, under hösten förra året sålde han över 200 000 flaskor av sitt röda vin och var det mest sålda vinet på Systembolaget. Nu hoppas han göra samma sak med sitt vita vin på box.

Kändisvin eller inte – succé blir det hur som helst.

Tags: