fbpx

Kultdruvan Pinot Noir perfekt för rosévin

Rosévin gjordes tidigare på det som blev över. Vintypen stod inte högt i kurs. Men det har hänt en del sedan dess. Idag görs mycket rosévin på istället de bästa druvorna.

Cinsault, Grenache och Clairette rosé. Där är några av druvorna som tidigare nästan alltid användes till rosévin. Druvor som länge betraktats som ok, men aldrig mer, aldrig tillhörande toppskiktet, första divisionen.

Idag ser vinvärlden lite annorlunda ut. Inte bara att de tre ovan nämnda druvorna fått bättre rykte, utan också för att rosévinet idag gärna tillverkas på bästa druvsorterna. Som Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon. Och Pinot Noir.

Den sistnämnda druvan är alla vinproducenters favorit. Det spelar ingen roll om du har den i vingården eller inte, det är den största utmaningen av dem alla. Och många menar att kan du tillverka ett bra vin på Pinot Noir, då kan du göra vad som helst.

Snacka om elddop. Men så blir heller aldrig vinerna så bra som när de blir bäst på Pinot Noir.

Att därför tillverka rosévin på denna högaktade druva, är ett risktagande. Är du oförsiktig kommer vinet att bli svagt, dofta tokmycket solmogna, kokta jordgubbar och ha en obalanserad karaktär. Får du däremot till det, blir vinet sammetslent, mjukt med härlig fräschör, inslag av nyskördade jordgubbar, smultron, röda bär, lite citrus i lager på lager.

Och det är något helt annat.

VINLIV TIPSAR: Rosapasso

Angenämt fruktig doft med fin balans, röda bär i pigg stil, frisk med inslag av smultron.

Välbalanserad i somrig stil, fruktig, inslag av kalla jordgubbar, smultron och en pigg fruktsyra.

Passar perfekt till kallskuret på serranoskinka, hårdost och salamikorv.

Artnr 70762 – 109 kr

Tags:
,