Portugal – alltså vilket vinland! Och att inte fler upptäckt vinerna?! Snacka om valuta för pengarna men att vinerna inte bara är enormt prisvärda utan också har ett egensinne mitt all sin strålande karaktär. Här hittar du fyra röda superviner. Bem vindo Portugal!
I Portugal odlas vindruvor på över 175.000 hektar. Det ger resultat. Visst finns det ett fokus på röda viner, men vi får aldrig glömma bort mångfalden, inte minst tack vare de över 250 inhemska druvor de jobbar med. Den ikoniska druvan Touriga Nacional är en av de bästa i världen, ger komplexa viner med massiv frukt och härlig kryddighet i avslut. Lagringsbar som få.
”Så mycket vin för så lite pengar borde inte vara möjligt.”
– Vinliv, april 2024
CARM, CARM Red Biologico 2021
109 kr
Superb druvblandning på tre kanondruvor: Touriga Nacional, Tinta Roriz och Touriga Franca. Här hittar vi snygg frukt väl integrerad med fatkaraktären, inslag av både kryddor, lakrits, choklad, blåbär och en härligt avrundande vaniljsötma.
Perfekt till en mustig gryta på högrev och champinjoner eller en vegetarisk, örtig lasagne.
J. Portugal Ramos Family Estates, Ramos Reserva 2022
279 kr
En riktigt trotjänare på Systembolaget som bara blir bättre och bättre. Vinet har en mycket fin balans mellan frukt och tanniner, inslag av både torkade örter, röda, mogna bär, salvia, vinbär med frisk smak och medellång eftersmak.
Perfekt till smörstekta lammkotletter som serveras med pommes och chimichurri.
Casa Relvas Lda, Casa Relvas Touriga Nacional, 2022
129 kr
Lysande exempel på hur landets nationaldruva Touriga Nacional kan ge riktigt mycket vin för lite pengar. Här hittar vi mustiga smaker, kryddor, saltlakrits, mogna skogsbär, björnbär, litet inslag av mynta och röda bär.
Perfekt till en riktigt mustig cheeseburgare som serveras med pommes på sötpotatis.
Quinta de Chocapalha, Quinta de Chocapalha Red, 2019
165 kr
Druvblandning på inte mindre än fem toppdruvor som alla ger sin del av smaken. Vinet har en intensiv karaktär, inslag av choklad, svartpeppar, svart oliver, plommon, vaniljsötma, kryddor, mineraliska toner och en lång, intensiv eftersmak.
Perfekt till den godaste köttbiten, gärna nöt från Galicien som serveras med ugnsbakad spetskål.