fbpx

Mångfald på Systembolaget – eller?

Tre länder dominerar stort på Systembolaget, samtliga i Europa. Samtidigt hamnar andra, mindre vinländer i kläm. Något som drabbar Sveriges vinkonsumenter.

Det går bra för Systembolaget. När det görs undersökningar om nöjda kunder, hamnar företaget ofta i topp. Och varumärkeskännedomen bland svenska konsumenter är – naturligtvis – skyhög, då Systembolaget har monopol på försäljning av alkohol.

Samtidigt riktas det kritik mot monopolets sortiment. För få viner från andra länder än de klassiska vinländerna i Europa. Åtminstone några av dem.

Vid en genomgång gjord av Vinliv blir det också tydligt att tre länder dominerar fullständigt: Frankrike, Italien och Spanien. 

Sett till viner på det totala sortimentet, fast- och beställningssortimentet, har dessa tre länder 68 procent av antalet produkter. Av sammanlagt 10 292 produkter kommer närmare 7 000 från dessa tre länder.

På det fasta sortimentet är dominansen något mindre, omkring 60 procent.


Samtidigt som enstaka länder dominerar närmast fullständigt på det svenska detaljhandelsmonopolet, finns andra länder som hamnar i kläm. Det klassiska och mycket viktiga vinlandet Uruguay har exempelvis endast fem viner på Systembolaget, varav något enstaka på det fasta sortimentet. 

Det kanske märkligaste av allt: Ett av världens kanske mest expansiva vinländer, Kina, finns överhuvudtaget inte representerat på Systembolaget.

Sverige har 93 viner på Systembolaget.

Vinliv tipsar!

Garzón Reserva Tannat 2017

Mycket smakrikt rött vin med inslag av ekfat, mörka bär, örtiga toner, choklad, kaffe, peppar och lång eftersmak.

Passar perfekt till en härlig asado med massor av kött, grillade grönsaker med mustiga såser.

Nr 3210 119 kr