fbpx

Nyupptäckt druva ger amarone kvalitetskjuts

Tidigare trodde man att Corvinone var samma som Corvina. Typ. En variant med liknande egenskaper. Men så lätt är det aldrig i vinvärlden.

Corvinone är, trots likheter i namnet med Corvina, en helt annan druva. Tidigare trodde många i Veneto att det var ett dialektalt ord för Corvina. Men lika galet var det.

Corvinone är en helt egen druvsort med helt egna egenskaper. Likheten den har med Corvina är att båda är blå, odlas i Veneto och används i amaronevinerna. Sedan börjar olikheterna.

Druvan är nämligen större än Corvina och växer i större klasar. Den är känslig för mögelangrepp och ädelröta samtidigt som formen är mer oval och druvorna sitter inte lika tätt ihop.

Den används också nästan alltid som blanddruva, alltså att den inte förekommer ensamt i ett vin.

Framför allt passar viner som domineras av Corvinone till kötträtter. Till osso bucco som både är smakrikt och intensivt är vinet en klassiker. Eller till viltgrytor med lätt sötaktiga tillbehör där vinets smakintensitet harmonierar väl med smakrikedomen i grytan.

Buon appetito!

VINLIV TIPSAR: Amarone Villa Belvedere

Intill den vackert azurblå Gardasjön ligger Villa Belvedere, en kort bilresa norr om Verona. Här produceras Amaroneviner av världsklass – och Villa Belvedere är inget undantag. Passar till kraftigare kötträtter, gärna grill eller gryta. Tänk på att servera med smakrika tillbehör som rostade rotfrukter eller varför inte chilikryddad ugnspotatis.

Artnr 72178 – 199 kr

Tags:
,