fbpx

Öppnat en flaska vin? Vad gäller då?

Om man bortser från Bag-in-Boxvin så har inte vin något bäst före datum. Vinets alkohol och syra gör att en öppnad vinflaska håller länge innan det blir dåligt, men smaken kommer troligtvis att ha påverkats innan dess. 

Den främsta orsaken till att vinet ändrar karaktär är syret. Man säger att vinet ”oxiderar”. Det första som händer är att fruktsyran avtar och det gör ofta att vinet upplevs mindre friskt och fräscht. Samtidigt som fruktigheten försämras framträder mer mogna aromer, vinet kan upplevas mer mustigt. Jämför med en bit äpple som får ligga framme, smaken blir ofta lite sötare, mustigare, men tappar sin syrlighet.

För att inte behöva dricka upp vinet med en gång finns några bra knep för att bevara fräschören längre!

  1. Sätt på en kork och ställ flaskan i kylskåpet – Det enklaste knepet gör att vinet håller i cirka 3-4 dagar. Använd korken som kom med flaskan, eller köp enkla förslutningskorkar på Systembolaget eller i butiker som säljer vintillbehör.
  2. Häll över vinet på en mindre flaska och fyll hela vägen upp – Begränsad kontakt med syre gör att vinet lätt håller en vecka i kylskåp. Med flaskan fylld finns inget utrymme för syre.