Hemligheten ligger i såsen. Så det är bara att tillaga med massor av kärlek. Sedan kan man variera mellan fläsk, kyckling, vegetariskt eller nötkött. Hur man än gör, är detta höstens i särklass godaste maträtt.
Rätten sägs vara sprungen ur det filippinska köket och är lite av deras nationalrätt. Varianter finns emellertid, inte minst i Sydamerika och det galet goda köket i Peru. Men variationerna är som sagt många och det går alltid att skruva till receptet så att det verkligen blir en favorit.
Till stekning:
- 500 gr fläsk i bitar (eller nötkött, kyckling eller vegetariskt)
- 1 msk. av salt
- 1 gul paprika
- Olja
- 1 gul lök
- 1 rödlök
Till såsen:
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- ½ msk. av peppar
- 3 pressade vitlöksklyftor
- ½ msk. kummin
- 1 msk. torkad oregano
- ½ kopp röd vinäger
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk soja
Till finishen:
- 2 lagerblad
- 1 kanelstång
- 4 basilikablad
- 1 gren av mynta (bladen)
Så här gör du:
Lägg alla torra ingredienser (alla råvaror under Till såsen) i mixern, inklusive en rödlök och en gul lök, chiliflaksen, saltet, en touch av olja och peppar. Tillsätt vinägern. Rör om till en släts sås. Låt vila.
Skär fläsket, paprikan och löken i små bitar. Låt sedan fläsket marinera i såsen. Ta sedan bort det och torka på metallställ.
Bryn sedan fläsket i lite olja på varm stekpanna. Ta bort. Stek sedan lök och paprika till önskad konsistens.
Tillsätt såsen i pannan. Häll ner fläsket.
Häll sedan ner lagerblad och vaniljstång (som du sedan tar bort) samt mynta och basilika. Låt puttra ytterligare 15 minuter. Häll i lite vatten och smaka av med salt och peppar, alternativt chiliflakes.
Servera rykande het med ris, kokt sötpotatis eller i tortillabröd.
Och ett glas vin!
Vinliv tipsar!
Villa Moncigale Coteaux d’Aix-en-Provence Rosé
Spännande blandning på fyra druvor ger också ett rosévin med karaktär. Här hittar vi inslag av röda sommarbär, både smultron och jordgubbar, lite mandarin, frisk karaktär med lätt mineraliskt anslag och i mycket drickvänlig stil. Gott som det är, gott till mat.
Nr. 59756 • 139 kr