Potjiekos – Sydafrikansk gryta lagad i gjutjärnsgryta

juni 11, 2025
Lästid 3 min

Potjiekos, liten gryta med mat, är en traditionell sydafrikansk rätt som långsamt tillagas i en trebent gjutjärnsgryta över öppen eld eller på en spis. Rätten har sitt ursprung i den afrikanska och boernas matkultur och kan innehålla olika typer av kött, grönsaker och kryddor.

Ingredienser 4 personer

Bas:

  • 2 msk olja eller smör
  • 1 kg nötkött, lamm eller kyckling (i bitar)
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skivade
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1 sötpotatis, tärnad
  • 1 grön paprika, tärnad
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1 dl gröna bönor eller ärtor
  • 2 tomater, hackade (eller 1 burk krossade tomater)
  • 1 dl svamp, skivad

Kryddor och smaksättning:

  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 msk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan eller rosmarin
  • ½ tsk mald spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes (valfritt)
  • Salt och peppar efter smak
  • 3 dl köttbuljong eller rött vin

Till servering:

  • Ris, bröd eller traditionell pap (majsgröt)

Gör så här:

Bryn köttet:

  1. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta (potjie) eller stor gryta över medelvärme.
  2. Bryn köttet i omgångar tills det får fin färg. Ta upp och ställ åt sidan.

Fräs lök och kryddor:

  1. Tillsätt lök och vitlök i samma gryta och stek tills det blir mjukt.
  2. Rör ner tomatpuré, curry, paprika, timjan och spiskummin och fräs i 1–2 minuter.

Lägg tillbaka köttet och tillsätt vätska:

  1. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll över Worcestershiresås, soja, hackade tomater och buljong/vin.
  2. Rör om och låt småputtra på låg värme i 1,5–2 timmar utan att röra om för mycket (potjiekos lagas i lager, och man låter ingredienserna sjuda utan att blanda för mycket).

Tillsätt grönsakerna:

  1. Efter ca 1 timme, tillsätt morötter, potatis, sötpotatis och paprika.
  2. Låt sjuda ytterligare 30 minuter och tillsätt bönor eller ärtor de sista 10 minuterna.

Servering:

  1. Servera potjiekos direkt från grytan med ris, bröd eller pap.

Vinliv tipsar!

Casteloro Vino Rosso

Nr 75110 • 199:-

Superprisvärd box på rött vin från Italien. Välbalanserat, välproducerat med liten ihållande dock mycket mjuk strävhet, fin frukt, lång eftersmak i smakrik, drickvänlig stil.

Perfekt till en grillad köttbit eller krämig gryta.

TILL VINET