Potjiekos, liten gryta med mat, är en traditionell sydafrikansk rätt som långsamt tillagas i en trebent gjutjärnsgryta över öppen eld eller på en spis. Rätten har sitt ursprung i den afrikanska och boernas matkultur och kan innehålla olika typer av kött, grönsaker och kryddor.
Ingredienser 4 personer
Bas:
- 2 msk olja eller smör
- 1 kg nötkött, lamm eller kyckling (i bitar)
- 2 gula lökar, grovhackade
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, skivade
- 2 potatisar, tärnade
- 1 sötpotatis, tärnad
- 1 grön paprika, tärnad
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 dl gröna bönor eller ärtor
- 2 tomater, hackade (eller 1 burk krossade tomater)
- 1 dl svamp, skivad
Kryddor och smaksättning:
- 1 msk Worcestershiresås
- 1 msk soja
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk curry
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan eller rosmarin
- ½ tsk mald spiskummin
- ½ tsk chiliflakes (valfritt)
- Salt och peppar efter smak
- 3 dl köttbuljong eller rött vin
Till servering:
- Ris, bröd eller traditionell pap (majsgröt)
Gör så här:
Bryn köttet:
- Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta (potjie) eller stor gryta över medelvärme.
- Bryn köttet i omgångar tills det får fin färg. Ta upp och ställ åt sidan.
Fräs lök och kryddor:
- Tillsätt lök och vitlök i samma gryta och stek tills det blir mjukt.
- Rör ner tomatpuré, curry, paprika, timjan och spiskummin och fräs i 1–2 minuter.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt vätska:
- Lägg tillbaka köttet i grytan och häll över Worcestershiresås, soja, hackade tomater och buljong/vin.
- Rör om och låt småputtra på låg värme i 1,5–2 timmar utan att röra om för mycket (potjiekos lagas i lager, och man låter ingredienserna sjuda utan att blanda för mycket).
Tillsätt grönsakerna:
- Efter ca 1 timme, tillsätt morötter, potatis, sötpotatis och paprika.
- Låt sjuda ytterligare 30 minuter och tillsätt bönor eller ärtor de sista 10 minuterna.
Servering:
- Servera potjiekos direkt från grytan med ris, bröd eller pap.
Vinliv tipsar!

Casteloro Vino Rosso
Nr 75110 • 199:-
Superprisvärd box på rött vin från Italien. Välbalanserat, välproducerat med liten ihållande dock mycket mjuk strävhet, fin frukt, lång eftersmak i smakrik, drickvänlig stil.
Perfekt till en grillad köttbit eller krämig gryta.
TILL VINET

















