fbpx

Prosecco – druva eller område?

Ibland gör vinvärlden det lite komplicerat för sig. Och just Prosecco är nog det ord som kan skapa mest förbryllning. Är det en vintyp eller en druva eller en region. Eller…? Vinliv vill givetvis inte att du går omkring i ovisshet – vi reder ut begreppet!

Prosecco är enkelt beskrivet ett mousserade vitt vin från Italien, närmare bestämt från regionerna Veneto och Friuli-Venzia Giulia i norra Italien. Prosecco är dessutom känt för att vara aptitligt till mat och för plånboken.

I många fall kallar man ett vin för sin druva eller för den region vinet kommer ifrån. Ofta vet man dessutom genom att välja ett vin från en region vilken/vilka druvor som ingår och vilken metod som använts. Ett tydligt exempel är Champagne som är en region med tydligt begränsning gällande druvor och tillverkningsmetod.

I fallet med Prosecco är det som sagt mer förvirrande. Prosecco är nämligen både en region OCH det gamla namnet på den inhemska druva som producerar just Prosecco.

Området prosecco Doc och druvan Glera

För att undvika missförstånd har man sedan 2009 bytt namn på druvan Prosecco till att idag kallas för Glera. Man har dessutom skyddat regionen genom att ge Prosecco DOC-status (Denominazione di Origine Controllata). Allt för att för att skydda namnet och inte öppna upp för att andra länder och regioner ska kunna tillverka den så populära Proseccon.

Druvan Glera har många fördelar. Bland annat ger den ofta stora skördar och viner med balanserade, friska syror, väl lämpade för just mousserande viner. Typiska toner i en Prosecco är vita persikor, päron och äpple i en fruktigt, fräsch stil. Reglerna säger att en Prosecco DOC måste innehålla minimum 85 % Glera. Resterande druvor som får ingå är Chardonnay, Pinot Bianco och Pinot Grigio tillsammans med några mindre kända lokal druvvarianter. Det är nästan uteslutande i Italien som man odlar Glera. Slovenien bidrar med blygsamma 1 % av den totala Gleraproduktionen.

Det finns många bra Prosecco att upptäcka i Systembolagets butiker. Spännvidden är stor, allt ifrån snustorra till mer söta. Från standard Prosecco DOC ner till vingårdsbetecknade. Vit till rosé…

Lycka till i den bubbliga Proseccodjungeln – allt handlar om att våga och att prova lite nytt!