fbpx

Rosévin från Italien

Vi kanske känner till Barolo, Chianti och vinerna från Veneto. De röda vinerna. För oss i Sverige är Italien synonymt med röda viner. Men sedan då?  Jo, senaste trenden stavas rosé.

Visst är det så att Italien är rött vin. Vino rosso. Då pratar vi viner från Piemonte, Toscana, kanske Sicilien och regionen Veneto. Här har vi också några av världens bästa viner. Men Italien är ett stort vinland, världens största när det kommer till produktion. Och då finns utrymme för både vitt vin och rosévin.

Just rosévin från Italien är något vi sällan kommer i kontakt med. Provence har ju satt modellen och regionen i södra Frankrike dominerar stort.

Därför blir det så mycket mer intressant med roséviner från andra, lite oväntade länder, som just Italien. Nu finns distriktet Chiaretto i Veneto i norra Italien men som ibland felaktigt blir ett samlingsnamn för roséviner från hela landet. Claret är ju det franska ordet för ljust rött vin och i Spanien kallas rosévinet ibland lite slarvigt för Clarete. Så därför missförståndet.

Men runt om kommer fler och fler spännande rosa viner, vino rosato. Och visst har man lärt sig läxan. Det är ljust rosa, svalt, sommarfruktigt i mycket drickvänlig stil. Och mycket prisvärt generellt. Precis som vi vill ha det.

Familjen Biscardo i Veneto har gamla anor och tillverkat vin i flera generationer. Men de är inte fast i traditioner utan vågar också tänka nytt. Nu släpps deras Rosapasso på svenska marknaden. Ett riktigt bra exempel på hur bra rosévin från Italien kan vara.

VINLIV TIPSAR: Rosapasso

Angenämt fruktig doft med fin balans, röda bär i pigg stil, frisk med inslag av smultron.

Välbalanserad i somrig stil, fruktig, inslag av kalla jordgubbar, smultron och en pigg fruktsyra.

Passar perfekt till kallskuret på serranoskinka, hårdost och salamikorv.

Artnr 70762 – 109 kr

Tags: