Älskar du bubbel? Bra, då är vi två. Men har du funderat hur mycket socker det egentligen är i ditt bubbelvin? Vinliv har svaret.
Nu börjar bubbelsäsongen big time. Vi dricker det före maten, till maten, efter maten och alla tider däremellan. Nästan i alla fall. Men utvecklingen har gått från klarhet till klarhet och allt bubbel är av intresse.
Men det finns en kärnfråga: Hur mycket socker innehåller ett bubbelvin – egentligen?
Det enkla svaret är att det beror på. Om vinet är torrt är det mindre, är det halvtorrt lite mer och är vinet sött, väldigt mycket mer.
Prosecco är sötast
Vissa viner har per definition högre sockerhalt, som prosecco till exempel. Eller Asti, det där sockersöta vinet som vi älskar att dricka med en jordgubbe i glaset…
Men sedan är det torrt, för det mesta, och som sagt, beroende på vilken typ av bubbel vi vill ha.
Nedan följer en förteckning över de olika bubbelvintyperna och sockerhalten.
Sockerhalt i bubbel:
Brut Nature: 0-3 gram socker per liter
Extra Brut: 0-6 g socker per liter
Brut: max 12 g socker per liter
Extra Dry: 12-17 g socker per liter
Sec: 17-32 g socker per liter
Démi-sec: 32-50 g socker per liter
Doux: över 50 g socker per liter
Jämför med:
Vitt vin: max 4 gram socker per liter. Vissa vita viner kan innehålla mer, upp till omkring 9 gram socker per liter och ändå kännas torra. Men då har de ofta mycket hög syra som balanserar sötman, inte sällan på druvsorten Riesling.
Rosévin: max 4 gram socker per liter.
Rött vin: max 4 gram socker per liter om det inte är uppsötat vin från södra Italien eller motsvarande.
Alkoholfritt vin: Alkoholfritt vin har ofta en sockerhalt på mellan 30 och 50 gram per liter, detta för att kompensera alkoholen som i sig är en smakbärare.