Så mycket socker är det i ditt bubbel

Älskar du bubbel? Bra, då är vi två. Men har du funderat hur mycket socker det egentligen är i ditt bubbelvin? Vinliv har svaret.

Nu börjar bubbelsäsongen big time. Vi dricker det före maten, till maten, efter maten och alla tider däremellan. Nästan i alla fall. Men utvecklingen har gått från klarhet till klarhet och allt bubbel är av intresse.

Men det finns en kärnfråga: Hur mycket socker innehåller ett bubbelvin – egentligen? 

Det enkla svaret är att det beror på. Om vinet är torrt är det mindre, är det halvtorrt lite mer och är vinet sött, väldigt mycket mer.

Prosecco är sötast 

Vissa viner har per definition högre sockerhalt, som prosecco till exempel. Eller Asti, det där sockersöta vinet som vi älskar att dricka med en jordgubbe i glaset…

Men sedan är det torrt, för det mesta, och som sagt, beroende på vilken typ av bubbel vi vill ha.

Nedan följer en förteckning över de olika bubbelvintyperna och sockerhalten.

Sockerhalt i bubbel:

Brut Nature: 0-3 gram socker per liter

Extra Brut: 0-6 g socker per liter

Brut: max 12 g socker per liter

Extra Dry: 12-17 g socker per liter

Sec: 17-32 g socker per liter

Démi-sec: 32-50 g socker per liter

Doux: över 50 g socker per liter

Jämför med: 

Vitt vin: max 4 gram socker per liter. Vissa vita viner kan innehålla mer, upp till omkring 9 gram socker per liter och ändå kännas torra. Men då har de ofta mycket hög syra som balanserar sötman, inte sällan på druvsorten Riesling. 

Rosévin: max 4 gram socker per liter.

Rött vin: max 4 gram socker per liter om det inte är uppsötat vin från södra Italien eller motsvarande.

Alkoholfritt vin: Alkoholfritt vin har ofta en sockerhalt på mellan 30 och 50 gram per liter, detta för att kompensera alkoholen som i sig är en smakbärare.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.