fbpx
Vinkylar

Så ska en bra vinkyl vara

Trött på att ha vinerna i garderoben? Eller i köksskåpet bredvid ugnen? Då är det hög tid att investera i en vinkyl! De är numera inte bara snygga och skapar atmosfär i köket, de är ju också riktigt bra.

Vin kräver rätt temperatur. Inte bara när det ska serveras, utan även när det ska förvaras. Eller lagras, om man så vill. Fler och fler lagrar ju gärna sina viner hemma. Kanske i garderoben och allt för många i köket.

Det finns till och med köksmoduler där man kan låta sina vinflaskor ligga bredvid ugnen. Snyggt men katastrof. En söndagsstek och vinet har förvandlats till glögg.

Nej, vin kräver stabil miljö med jämn temperatur. Dessutom ska det vara mörkt och vibrationsfritt. Mörkret skyddar då vin mognar av ljus, vibrationer får vinets partiklar att klumpas och äventyrar lagringen. Av erfarenhet vet vi att vin trivs bäst i konstant temperatur, omkring 12 grader, för att få en långsam och mjuk mognad.

Det är ju inte alla som har tillgång till en matkällare och bor man i lägenhet ska man inte lagra sitt vin i ett eventuellt källarförråd. Stöldrisken är för stor och här får man inte ut på försäkringen.

Alltså återstår vinkylen.

Ett riktigt bra alternativ för den vinintresserade. Och det behöver inte vara så märkvärdigt. Idag finns det i flera utföranden, budget, mellan och lyx. Det man ska tänka på är att det inte är istället för lagring under flera år skåpet (här är det bara en riktigt vinkällare som funkar), men att det passar i köket och dessa fyra punkter:

  • vibrationsfritt
  • mörkt (tonad ruta)
  • jämn temperatur
  • 10 – 12 grader

VINLIV TIPSAR

Logik vinkyl

Logik vinkyl LIWC18B1C17E

Plats för 18 flaskor av standardmodell, tystgående (39 dB), sex vinhyllor.

Pris: ca 5 000 kr

Temptech VWCR46DB

Plats för 46 flaskor av standardmodell, två kylzoner och sex utdragbara hyllor.

Pris: Ca 10 000 kr

SMEG SCV115AS

Plats för 198 flaskor av standardmodell och två kylzoner, tonad glasruta.

Pris: ca 15 000 kr