fbpx

Säreget vin från öparadis

Det är dags att ta vinnäringen på Mallorca på allvar. Stort allvar. Öparadiset levererar nämligen och de gör det med säreget vin på egna druvor. Kan det bli bättre?

Scenen är obetalbar. Årtalet är 2010, jag sitter på en bättre krog utanför Palma och ska beställa in vin.

– Har du något tips? frågar jag servitören.

– Javisst, vi har massor av gott vin från både Rioja och Ribera del Duero.

Ridå.

Ett decennium senare. En annan krog men när jag kikar i vinlistan dräller det av spännande viner från ön, både från Plà i Llevant och Binisalem, de båda vindistrikten på ön, och från regionen under namnet Vi de la Terra de Mallorca.

Vad som gör Mallorca intressant är fokus på egna, lokala druvor, unika i världen. Och att producenterna inte behöver anpassa sitt vin till exportmarknaden. Den kommer ju istället till ön. Och i takt med att vinerna blir bättre, blir också intresset större.

De främsta druvorna är de blå Manto Negro och Callet samt de gröna Prensal och Giró. När det kommer till rött vin handlar det gärna om druvblandningar där de båda druvorna kompletterar varandra. De vita vinerna tillverkas gärna på en enda druvsort.

Men det viktiga här är att man har maten i åtanke när det produceras vin. För bara maten på Mallorca är värd ett eget kapitel.

Här hittar vi den kanske mest berömda delikatessen, sobrasada, en bredbar korv som produceras av de bästa bitarna på grisen och kryddas med salt, peppar och paprika. En annan specialitet är ensaimada, snäckformat bakverk som gärna är fyllt med kanderad frukt, grädde, choklad eller sylt.

Gott till lokalt vin. Torrt eller sött.

På bara något decennium har Mallorcas viner gått från klarhet till klarhet. Men det är också tack vare turisterna som ihärdigt krävt ett lokalt vin till den lokala maten.

Nu så. Nu står vinet på bordet. Inte en dag för sent.

Vinliv tipsar: Ribas Rosat 2017

Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård. Den grundades redan 1711 och drivs fortfarande av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska druvsorterna på Mallorca varav de äldsta skördas från över 60 år gamla vinstockar.

Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt.

Passar perfekt till grillad pulpo som serveras med slungad potatis, citrus och några droppar av en röra på olivolja, persilja och vitlök på pulpon.

Artnr: 79361 – 159 kr

Tags: