Det finns nog inte något godare än Riesling och schnitzel, fettet från schnitzeln och syran från potatissalladen mildrar syran i vinet och lyfter fram fruktigheten.
Ingredienser 4 portioner
- 4 skivor fläskkotletter (4 cm)
- 2 dl vetemjöl
- 5 ägg
- 1 påse pankoströbröd
- Solrosolja till fritering
- 25 g talg eller skirat smör
- 2 citroner
- 1 silverlök, skivad
- 1 grönt äpple, skivat
- 200 g gröna ärtor
- 1 liten burk kapris
- 300 g potatis
- ½ kruka basilika, strimlad
Gör så här
- Dela kotletterna i mitten men spara en centimeter så båda halvor sitter ihop (fjärilskotlett), banka kotletterna tills de blir knappt en centimeter tjocka.
- Salta, peppra och panera dem först i mjöl, sedan i 4 uppvispade ägg och till sist i pankoströbrödet.
- Stek lök, äpple, kapris och ärtor hastigt i någon minut och smaka av med salt och peppar.
- Koka den skalade potatisen och skiva upp den, blanda sedan med övriga grönsaker samt basilikan.
- Blanda en äggula med saft och zest från en citron och rör runt med den varma potatissalladen för en krämig konsistens.
- Häll i olja och talg i en stekpanna (ca en centimeter djup) och värm upp oljan till ca 170c och fritera schnitzlarna. Tips! Sätt ugnen på 70c och förvara de friterade schnitzlarna på galler för att bevara krispigheten om du steker många.
- Servera med potatissallad och en klyfta citron, glöm inte krydda en extra gång vid servering.
Recept av Niclas Tuomela
Vinliv tipsar!

Foot of Africa Chardonnay, 2024
Nytt spännande vin på 1 litersflaska som nyligen lanserades. Här hittar vi massor av smak, generös stil, inslag av mogna tropiska frukter, gula plommon, smör, nötter, fat, grillad citron, physalisfrukt med bra fräschör och lång eftersmak i fin balans.
Perfekt till tisdagens smörstekta sej eller fredagens fisktacos eller pasta med brynt smör.
Nr 73369 • 99 kr