Siciliens viner imponerar

Sicilianskt vin tackar man inte nej till. Kvaliteten har tagit enorma språng framåt och ön har lyckats blidka både vinälskare av klassiker och inställsamma Nya världenviner. Nu skriver ön ett nytt kapitel.

Båten från Trapani på Siciliens västkust har precis börjat sin färd söderut. Det blåser hårt och stämningen är avvaktande. Många hittar sig en plats på golvet och försöker sova bort den mardrömslika resan där vågorna går höga och mörkret har lagt sig. 

Men efter ett sextimmarspass i helvetet blir Medelhavet plötsligt kav lugnt och långt framför oss, som en liten fluglort i horisontlinjen, tornar ön upp sig, Pantellería, det gyllene vinets ö. Och som startskott på en upptäcktsfärd i vinets tjänst är öppningen närmast självklar.

Lokala storheter 

Tre dagar senare och flera liter sött vitt vin på öns lokala storhet, Zibbibo, eller Moscato di Alexandria som den hädiska skulle kalla druvan, är det dags att åter packa för att ta sig tillbaka till Sicilien, en resa som vänder upp och ner på perspektivet då man äntrar den storslagna ön från en helt annan utgångspunkt. Plötsligt är Sicilien en del i den norra hemisfärens välstånd.

Rundresan på ön Sicilien tar först avstamp i den sydvästra delen, en bit in i landet, några mil norr om den vackra kuststaden Agrigento. Det är en ganska sval förmiddag och de lokala meteorologerna har lovat regn, en bild som inte stämmer med den soliga ön. Regnet uteblir emellertid när bilen sladdar in på grusplanen framför Planetas vineri. 

Framgångssagan Planeta

När jag var här första gången för knappt tio år sedan var vinfirman kultförklarad och förhållandevis okänd. Idag är det annorlunda, vinfirman är en framgångssaga utan lika och Planeta exporterar viner till världens viktigaste marknader. Vineriet som ligger i anslutning till en konstgjord sjö är företagets första av sammanlagt fyra på ön. För tio år sedan köptes mark söder om Syracusa på Siciliens östra kust där man koncentrera sig på att göra modernt orienterade viner på de lokala storheterna Nero d’Avola och Frappato. 

Sedan 2006 har området erhållit DOCG-status vilket är den högsta klassningen Italien har. Och detta är stort, inte minst i södra Italien som varit plågsamt förskonat mot acceptans från sina konkurrerande vinbröder och systrar i norr. 

– Vi vill helt enkelt göra några av Siciliens eller kanske till och med Italiens bästa viner, sa Francesca Planeta redan då. Idag vet vi svaret.

Gamla vs Nya världen

På ön jobbar man mycket med lokala varianter och detta värdesätter inte minst Planeta. Samtidigt vill de nå ut på exportmarknaden, hitta nya kanaler och framför allt fortsätta göra vin i stundtals världsklass. Att de då också odlar en hel del internationellt är kanske inte så konstigt om man lever utanför ön. 

Öborna, emellertid, anser att de lokala druvorna räcker långväga till. Men det är lite den klassiska konflikten mellan Gamla och Nya världen, något som inte minst Sicilien illustrerar med all önskvärd tydlighet. Ön har blivit en sinnebild för begreppet NOW, New Old World, alltså ett slags experimentverkstad för vinmakare att göra Nya världen-inspirerade viner på gamla druvsorter, uppdaterade viner frånklassiska områden, moderna viner som når ut på traditionella marknader. Succén är ett faktum, men Sicilien har inte tappat sin identitet, som östra Europa har gjort, för det. 

Förstklassiga råvaror

Anledningen stavas stark tradition, starka producenter som jobbar med förstklassiga råvaror. Grecanico, Fiano, Nero d’Avola, Frappato är några av druvorna som samsas med Syrah, Chardonnay, Cabernet Franc, Merlot och Cabernet sauvignon i vingårdarna Planeta har runt om på ön. Resultatet har heller inte låtit vänta på sig och vinfirmans framgångar har borgat väg för andra producenter.

Visst har vi klassiska Tasca d’Almerita, denna nästan löjligt vackra vingården på öns mitt och en rad felkröningar, som med sina röda storheter på både lokala Nero d’Avola och Cabernet Sauvignon och Merlot visar att den internationella påverkan inte är isolerad till enstaka producenter.

Tillbaka till rötterna

När jag för många år sedan tid sedan träffade dåvarande vinhuset Calatrasis ägare, den charmige Dottore Antonio Maurizio Miccichè, vittnade han om den godartade utvecklingen inom vinnäringen på Sicilien.

− En del har fruktat att vinproducenter på ön glömt sina rötter och låtit förvandla sin vingård till en plantskola för Nya världen-experiment. Inget kan vara mer fel. Jag tror snarare att Sicilien åter kan bli civilisationens mitt. Här äter man bra, sover lugnt, har ett härligt klimat och infrastrukturen blir bara bättre och bättre. Och så har vi fantastiska viner. Mycket tack vare att vi lyckats behålla våra gamla druvor.

Internationell påverkan

Klassiska marsalaviner känns mycket långt bort när man reser på ön och ett snabbstopp i den sömniga staden på västkusten där allt är stängt trots sen förmiddag skvallrar om att det är nya tider på den gamla vinön. 

Men det är inte bara internationell påverkan som spirar, även från övriga Italien kommer inspiration. På 1960-talet var det många lycksökare från norra Italiens vinindustri som sökte sig till södern för att etablera vinföretag. Med sig hade de kulturell kompetens, vinifikationskompetens och rejäl kunskap om bland annat druvor. 

Ett annorlunda södern

Men all denna kunskap hade rötter i landets norra del och när pionjärerna mötte ett annorlunda södern, föll industrin som ett korthus. De hade trott att förutsättningarna skulle vara ungefär desamma som i norr. 

Men allt skilde sig, och gör det fortfarande: kultur, druvor som odlas, klimat, vintillverkning.

Det är egentligen först idag vi kan sammanfatta den enorma förändring ön har genomgått när det kommer till vin: rasande bra. 

Från en sagolikt vacker ö. 


Vinliv tipsar!

SP68 Rosso Arianna Occhipinti, 2021

Superpopulärt rött vin från Sicilien från kultproducenten på de lokala druvsorterna Frappato och Nero d’Avola. Ett underbart mjukt, elegant vin med härlig fräschör, inslag av blommor, örter, röda bär, en mineralisk, närmast rökig ton med massor av finess och relativt lång eftersmak.

Passar perfekt till stekt blodkorv som serveras med röra på vita bönor, lök, vinäger och olivolja.

nr 95559 • 219 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.