Spaniens viner bättre än någonsin

Det har varit lite si och så med leveransen. Ibland kanske hellre än bra, volym snarare än kvalitet. Men nu kommer Spanien och gör det med en massa intressant vin i bagaget. Bienvenido, España! Det är dags nu!

Världens största land sett till arealen. Över 1 miljon hektar vinodlingar. Det är lika mycket som den sammanlagda vingårdsarealen i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Chile och Argentina. Tillsammans!

Och ändå… finns det en del att önska. Men det kanske inte är så konstigt. Att vara uppnäst kommer man ingen vart med. Då är det roligare att förstå, att lära sig och åker man runt i Spanien ser man ganska snart att bulkvinsindustrin är viktig. Alltså att producera enklare bordsvin som vinkonsumenter verkligen vill ha.

Vin för snobbarna?

Visst, att tillverka svindyrt vin för snobbarna är alltid trevligt. Men marknaden är trots allt avgränsad. Det är heller inte alla vintillverkare som kan kosta på sig den lyxen. Det kan man i franska Bordeaux, Bourgogne, i italienska Barolo, i Tyska Rheingau och i Spaniens Rioja. Men i Campo de Borja, Manchuela, Utiel Requena… Qué? Precis, några mindre, inte lika kända distrikt. Där får man göra både och. Och göra det bra.

Spaniens som varumärke är inte lika starkt Italien eller Frankrike. Och visst kan man säga att det ligger landet i fatet, men då får man konkurrera på annat. Som bordsviner. Bra bordsviner. Och prestigeviner. Som aldrig kostar lika mycket som prestigevin från mer välrenommerade distrikt. 

Konsumenter ställer högre krav

Idag däremot är Spanien hett, riktigt hett. Vitt vin står högt i kurs. Men även det röda vinet, gärna från mindre kända distrikt, har hittat ut på marknaden. Förklaringen är helt enkelt att många vinproducenter ser med nya ögon på exportmarknaden. Tidigare var den ett nödvändigt ont, idag är den spännande då vinkonsumenter ställer avsevärt högre krav än någonsin tidigare.

Flexibilitet har ju alltid varit ett ledord och det drar man idag nytta av. Att kunna styra sitt vin mot specifika marknader ligger dessutom i tiden. Kolla bara in hur Cava lyckats.

100-tals spännande druvor

Sett även till förutsättningarna har Spanien mycket att ösa ur. En snabb titt i druvlexikonet skvallrar om närmare 400 olika druvor att jobba med där en del är internationella kändisar samtidigt som det finns en rad, unika druvsorter som bara växer i Spanien.

Alltså: Kolla in vad de spanska producenterna har att erbjuda. Historiskt vet vi att det varit riktigt bra, hög prisvärdhet och massor av personlighet.

Nu har de också satt kvaliteten i varje vin. Precis som det ska vara.

Kortfakta Spanien

1 000 000 hektar vinodlingar

400 olika druvsorter

Tempranillo är den viktigaste blå druvsorten

Albariño är den viktigaste gröna druvsorten

Vin tillverkas i hela landet, inklusive öarna

Filmtajm

Kolla in James Sucklings reportage om spanska viner. (Obs! Varning för lite vinsnobberi.)


Vinliv tipsar!

Campos de Luz

Rött vin från distriktet norra Spanien på kultdruvan Garnacha som gjort en imponerande resa, från bulk till kult. Och fortfarande fantastiskt prisvärt.

Här hittar vi rödbäriga toner med fin balans, inslag av torkade örter, liten solvarm karaktär med bra fräschör i lättdrucken stil och perfekt till lite enklare vardagsmat.

Det här balanserade vinet dricker jag mycket gärna till svensk husmanskost och allra helst till en Wallenbergare med klassiska tillbehör.

Johan Franco Cereceda

Nr 5316669 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.