fbpx

Spanskt bubbel tar position

Efter år av proseccofeber ser Spaniens bubbelproducenter ljus i tunneln. Det är på tiden. Men nu går det å andra sidan fort och cavan säljer mer än någonsin.

Det spanska mousserande vinet vinner åter terräng. Och som det gör det! Runt om i världen byts nu bubbeglasen ut. Bort med den italienska proseccon och fram med spansk cava. Bort med det sockriga, fram med det torra. För så ser utvecklingen ut.

Det har varit en svår tid för cavan. Efter år, decennier, av framgångar runt om i världen, där man till och med gick om champagne som mesta exporterade bubbelvin, hamnade industrin i limbo. Eller snarare i prosecco-fällan. Det italienska, förföriska vinet med tydlig sockerton, slog världen med häpnad och sprang förbi spanjorerna innan de han säga “qué pasa?”.

Ängsligheten spred sig och när till och med en av de största aktörerna på den spanska sidan klev över gränsen och producerade en prosecco under eget namn, då var måttet rågat. Tyckte de andra. Samtidigt som vinet slog försäljningsrekord efter rekord.

Idag ser det emellertid annorlunda ut. Nu hittar cava ut som den gjorde förr. Prisvärdhet, lättillgänglighet och… ekologisk är idag de stora förtjänsterna. Märk väl att Spanien är det land med störst ekologisk odling av vindruvor.

Så det är dags att tänka spanskt. Spanskt bubbel, några sköna tapas och somrigt häng…

Kan det bli bättre?

VINLIV TIPSAR: Cava Brut Organic

Fruktig doft i lättillgänglig stil, bra balans med inslag av äpple, citrus och päron.

Balanserad smak med markerat fruktig ton, inslag av gröna äpplen, päron, citron i konsumentvänlig, fräsch stil.

Passar perfekt som fördrink eller till kallskuret.

Artnr 77104 – 79 kr

Tags:
,