fbpx

Spänstiga bubblor från spännande Spanien – Cava!

Spaniens bubblande stolthet; Cava, började tillverkas i mitten av 1800-talet. Cava produceras på samma metod som Champagne, det vill säga att den andra jäsningen sker på flaska. Att jämföras med Prosecco som får sin andra jäsning på tank, vilket är en enklare metod.

95% av all Cava som produceras kommer från området Penèdes i Katalonien, men man får producera Cava även i andra områden som t.ex. Rioja, Navarra och Valencia.

Vanligaste druvorna är Macabeo, Parellada and Xarel·lo, men även andra druvor får användas t.ex. Chardonnay som är den vanligaste druvan i Champagne. Man kan precis som med Champagne hitta Cava i varierande stil; från helt torra till mycket söta. En gång i tiden kallade man Cava just för ”Spansk Champagne”…vilket inte Fransmännen tyckte var helt OK och såg till att förbjuda.

Vi som gillar Cava gör med stolthet skillnad på den i många fall elegantare och stramare Champagnen jämfört med den kraftigare och fruktigare Cavan. De är två olika viner, med olika stil, men med likheten att de ger en glans och studs till de flesta middagar och situationer där man vill fira.

För vi gillar att servera Cava, inte bara som fördrink, utan även tillsammans med mat då den klarar av att matcha kraftigare smaker till följd av sin naturligt kraftigare stil.