Glöm allt om ekstinna riojor och cava som smakar jord. Nu kommer Spanien på bred front med en rad spännande viner. Aldrig tidigare har vinerna nämligen varit bättre. Och förklaringen är närmast självklar.
Spanien har hamnat på efterkälken när det kommer till vin. Man hängde helt enkelt inte med för ett tjugotal år sedan när flera av de klassiska vinländerna mobiliserade sig för att möta en ny, moderna och stundtals sträng vinkonsument so ställde helt andra krav än tidigare.
Men nu jobbar man intensivt på den iberiska halvön med att komma ikapp. Och det har man redan gjort. frågan är om inte Spanien är på väg förbi. För det har aldrig producerats sådan mångfald bra viner som det görs idag. Och förklaringen hittar vi i följande.
Spaniens egensinniga druvor
Landet har över 400 olika druvor att jobba med. Flera av dem är helt obekanta för en internationell publik men har sådan kvalitet att det inte kommer dröja innan vi ser dem på marknaden. Exempel är den gröna Marseguera och den blå Prieto Picudo.
Sedan har man förstås storheter som Tempranillo och Albariño, viktiga inte minst för att locka publik.
Fatstinna viner alltmer sällsynta
Mycket av spanskt vin, i synnerhet om Systembolaget får bestämma, handlar om fat, vaniljtoner, kokos och liten sötma. Men detta är man på väg bort från inom den spanska vinnäringen. Nu är det rena smaker, frukt och stramhet som gäller.
Men när man väl jobbar med fat, är det ofta av bättre kvalitet än tidigare, franska som amerikanska ekfat.
Från långlagring till nyanserat spanskt
Visst har mycket av det spanska vinet haft mognadstoner, varit utvecklade tack vare lång lagring innan de släppts i butik. Faktiskt en av anledningarna till succén för 30 år sedan. Vinet var liksom drickfärdigt. Men idag vill vi som vinkonsumenter mer bestämma själv när ett vin ska konsumeras.
Detta hindrar dock inte mångfalden, alltså att det ska finnas både och.
Nu tänker allt fler terroir
Jo, terroir, vinvärldens kanske mest belastade begrepp. Det betyder egentligen ursprungsprägel och det är något fler satsar på. Vinet ska alltså ta intryck av de naturliga förutsättningarna som finns i vinområden. Terruño heter det på spanska och är centralt idag, framför allt för den yngre generationen.
Samtidigt ska man inte överdriva nyhetens behag då fler producenter jobbat med terroir i sikte, fast de kanske aldrig kommunicerat det.
Spanskt vin från små vingårdar
Många vinproducenter är idag mycket noga med att producera exklkusivt vin, gärna från små vingårdar, så kallade single vineyards. Det handlar om att dra ner på skördeuttag, producera med finess för att få fram viner i världsklass.
Det här är en enormt spännande utveckling som faktiskt lyft hela den spanska vinindustrin mot nya höjder.
Experimentlustan är närmast episk
Traditioner i alla ära, men många producenter söker idag nya vägar. Eller sneglar på klassikerna och uppdaterar dem. Pet-nat-viner hamnar idag på hyllan bredvid vulkanviner från Kanarieöarna eller vin tillverkat på stora lerkärl, tinajas i Spanien, quevri i Georgien.
Och så har vi det söta vinet på torkade druvor från Rioja, supurado… lika överraskande som gott.
Ny vinlagstiftning till förmån för egensinne
Den spanska vinlagstiftningen håller på att modifieras rejält. Inte minst till förmån för att producenter ska kunna göra mer exklusivt vin från mindre vinområden och sätta ut detta som ursprung. Man tänker lite som Bourgogne med Grand cru, Premier cru etc. men med andra namn.
Bierzo, Rioja och Priorat är de stora föregångarna, alla på egna, unika sätt.
Högintressant endruvsviner från hela Spanien
Traditionellt har spanskt vin alltid varit blandningar på flera druvor. Rioja är det kanske bästa exemplet där det röda vinet ofta haft omkring 85 procent Tempranillo, tio Garnacha oh resterande en blandning av både Graciano, Mazuelo och till och med den gröna druvan Viura.
Detta är ett bra sätt att exponera den store mångfald av druvor Spanien har, unikt i världen.
Men även spännande på unika blends
Ena trenden är endruvsviner, den andra är så kallade blends. Det innebär att man använder flera olika druvor i ett vin. Men det nya är att blandningarna präglas av nytänkande där många producenter inte drar sig för att blanda okonventionellt.
Eller vad sägs om ett vin, La Renacido från Cigales, rött vin som är tillverkat på de blå Tempranillo, Garnacha, Bobal, Mencía och de gröna Albillo, Verdejo och Garnacha Blanca. Ett kanonvin, dessutom.
Gytter av intressanta spanska vinområden
Spanien har närmare 100 olika vindistrikt där vi har kommit att lära känna en handfull. Men om vi höjer blicken en smula upptäcker vin att här har vi även fantastiskt vin från Baskien, Andalusien, Extremadura, Asturien.
Bra vin med egensinne och överraskande hög kvalitet, finns i hela landet. Nu är det upp till oss att upptäcka det!
Fem vintips!
Samtliga viner finns på Systembolagets beställningssortiment.
AA AUS PetNat Alta Alella 2020
nr 97702 • 159 kr
Spännande pet nat från norra delen av Katalonien. Vinet har en härlig fruktighet med toner av både citron, äpple, börd och härlig fräschör.
Perfekt till grillade knivmusslor.
Orchilla Vijariego Blanco, 2018
nr 75304 • 249 kr
Intressant vitt vulkanvin från Kanarieöarna med friskt inslag, liten mineral ton, blommig, citrus, välbalanserat med medellång eftersmak.
Perfekt till ugnsbakad lax och potatismos.
Ribas Rosat, 2020
nr 79361 • 179 kr
Sommarfavorit som också blev höstens favorit. Nytänkande rosévin från Mallorca med komplexa toner, inslag av både frysta smultron och nyplockade jordgubbar.
Perfekt till halstrad tonfisk med asiatisk kryddning.
Vara Y Pulgar, 2018
nr 92588 • 189 kr
Alltså vilket vin! Och så kommer det från Andalusien. Men skynda, det är snart slut. Här hittar vi både mineral, kryddor, rök och julkryddor i överraskande stil.
Perfekt till långkok på högrev och blodkorv.
Bodegas Tradición
nr 92792 • 199 kr • 37,5 cl
Oövervinnligt torrt starkvin från Jerez i sydvästra Spanien. Marsipan, jäst, plommonfrukt, tropiska toner, koncentration och komplexitet. Världsklass!
Perfekt till elegant pintxo på bästa pata negran.