fbpx

Supersnabb-guide innan du går på vinprovningen

Vinprovning – ordet kan både locka fram känslan av spänning och nyfikenhet men också få den bäste att tvivla och känna sig misplacerad. För att få lite kött på benen till nästa vinprovning du ska på eller kanske t.o.m. när du anordnar en så har vi satt ihop en liten lista att luta dig emot.

Använd dina sinnen. Det låter kanske uppenbart men det är inte bara smaksinnet du använder när du ska smaka på vin.

1 Utseende. Det första du gör är att du tar upp glaset och ser vinet i det när du snurrar runt det. Hur ser det ut? Ljust, mörkt och lämnar det ”tårar” när du snurrar runt vinet i glaset?

 

2 Doft. Redan vid doften bedöma om vinet är defekt eller inte är bra att dricka. Men det finns andra ledtrådar att hitta här. Vitt vin som t.ex. luktar färsk frukt  antyder på ett ungt vin medan ett vin som luktar honung, mogna äpplen och valnötter antyder ett moget vin.

 

3 Smak. Till slut så smakar du på vinet. Man tar in en liten bit vin i munnen och låter det sprida sig i munnen genom att andas in lite luft. Tugga vinet lite, vinet värms upp i munnen vilket sprider nya aromer.

 

På Systembolaget hittar du inspiration till egen vinprovning. De ger tips på upplägg och teman och du kan även skriva ut egna protokoll. Dessutom har de samlat all information om de dryckesprovningar de erbjuder i butiker över hela landet.

Till Systembolagets dryckesskola!