fbpx

Systembolaget lanserar alko-app för mobilen

Systembolaget har tillsammans med ett engelskt utvecklingsföretag tagit fram första alko-appen för mobilen. Med ett enkelt utandningsprov i mobilens mikrofon registreras din promillehalt.

I andan av att alltid vara relevant för sin samtid och även berättiga sin existens har nu Systembolaget tagit ett viktigt kliv in i digitaliseringen. 1 april 2019 lanseras nämligen appen Al-CO-Noll – en app som genom utandningsprov på en smartphone visar eventuell alkoholhalt på användaren som blåst.

För att man ska förstå vidden av appen kan man jämföra den med en liknande app – BankId. BankId löser legitimering via smartphone och dator enkelt oavsett var.

– Man startar appen, verifierar med BankId och blåser i omkring fem sekunder i mikrofonen. Alla prover lagras om man vill. Sen väntar man en kort stund tills resultatet presenteras som man enkelt kan dela som meddelande, mejl eller tom direkt till valfritt socialt medie, förklarar Inge Kuhl, produktutvecklare på Systembolaget.

Varje smartphone som producerats sedan 2016 har utrustats med en sensor. Tekniken har funnits tillgänglig men fram tills nyligen inte fått hårdvara och mjukvara att fungera över de olika mobila operativsystemen. Sensorns uppgift var först tänkt att analysera ägarens andetag under samtal och baserat på resultat anpassa annonser. På grund av rättighetsproblem bordlade man detta fram tills nu när utvecklarna på Hoax-1-4 Inc. började testa sensorns möjligheter.

– Vi vill samtidigt understryka att appen bara ger 99 procents tillförlitlighet och inte kan ersätta blodprovets exakthet. Vi har varit med att ta fram appen på grund av vårt engagemang för hälsofrågor, avslutar Inge Kuhl På Systembolaget.

 

Bakgrund

Företaget som utvecklat appen heter Hoax-1-4 Inc. Med bas i England som har hårdare alkohollagar, har innan Al-Co-Noll med framgång släppt appar som Ez-Stress (antistress-app) och Top-of-Mind (app som påverkar mottagare av SMS att minnas sändaren av SMSet).