fbpx

Tavel håller färgen

Det finns ett litet distrikt i södra Frankrike som alltid fokuserat på rosévin och som gör sitt vin som de alltid gjort. Oavsett nyans på det rosa vinet. Som håller färgen. Frågan är hur länge till.

Det sägs att man i Frankrike idag dricker mer rosévin än vitt vin. Sensationella uppgifter men det säger samtidigt vilken oerhörd framgång rosévinet gjort på bara något decennium. För bara tjugo år sedan hade vinet så dåligt rykte att ingen ville erkänna att de drack rosévin.

Så är det inte idag. Idag är det trend. Och ju ljusare vinet är, desto större framgång har det haft. Det vet också vinproducenter världen över som inte släpper ifrån sig ett vin med för mycket färg.

Utom på ett ställe, Tavel i södra Rhône. Där gör man idag samma vin som man alltid gjort. Och som satt distriktet på kartan över några av världens mest kända vindistrikt.

– Det finns fyra viner i världen: rött, vitt, rosé och Tavel.

Det säger Paul Sanchez på Les Vignerons de Tavel, det stora kooperativet i det sydfranska distriktet.

Och det ligger mycket i det. I synnerhet idag. Samtidigt vittnar många producenter i Tavel om att det just nu är svårt att sälja rosévinet med den mörkare färgen.

Men det finns samtidigt en stark tilltro till sitt eget vin. Fabrice Delorme på Domaine de la Mordorée menar exempelvis att de tillverkar vin för matbordet och att det ljusrosa vinet är en trend.

Förutsättningarna i Tavel skiljer sig från många håll i världen. Här hittar vi exempelvis de knytnävstora stenarna som täcker vingårdarna, galets, stenar som bevarar värmen under natten. Dessutom är klimatet tämligen varmt och därför odlas också druvan Grenache som trivs i Tavel och som är en av de bästa druvsorterna världen över för rosévinstradition.

Men det är framför allt maten som gör vinet så speciellt, alltså visionen vinproducenterna har att vinet är ämnat för matbordet.

Ett glas kylskåpskallt ljust rosévin på balkongen i all ära. Men till fiskgrytan med saffran eller till grillad tonfisk som serveras med grillade grönsaker, ja då är ett mörkt rosévin från Tavel ett klockrent val.

Vågar du?

Tavel Cuvée Royale 2017
Nr 70035 139 kr

Aromatisk vin med tydliga inslag av röda bär, jordgubbar, körsbär i balanserad stil.

Smakrik med fin fräschör, markerad bärton, inslag av jordgubbar, körsbär, smultron och röda bär med bra balans och medellång eftersmak.

Passar perfekt till fiskgryta, paella eller halstrad tonfisk som serveras med risotto på saffran.

Tags: