fbpx

Tung kritik mot Systembolaget

Nu kritiseras Systembolaget i en rapport där man menar att Systembolaget överdriver sin egen roll för folkhälsan. Därmed dags att avskaffa monopolet, skriver nu Dagens Nyheter på sin ledarsida.

Systembolaget går som tåget. Kunderna är nöjda, fler butiker öppnar och försäljningen slår rekord. Samtidigt har det statliga försäljningsmonopolet ett stort ansvar för att vi inte ska överkonsumera. Ett ansvar man tappat på vägen. Det menar nationalekonomen David Sundén som skrivit en rapport, Synd och skatt, där Systembolaget får hård kritik.

Detta har fått Dagens Nyheter att reagera som nyligen publicerade en ledare där Systembolaget kritiserades hårt. Bland annat menade man från ledar-håll att det är motiverat att förpassa det sista alkoholmonopolet till historien.

Men kritiken kommer från flera håll. Även Expressen reagerar starkt efter rapporten som nyligen offentliggjordes. Där menar man att lkoholkonsumtionen absolut kan hållas tillbaka utan monopolates ensamrätt.

Erfarenheterna från avregleringar i andra länder visar nämligen att konsumtionen bara ökade lite grann eller inte alls trots att antalet butiker ökade kraftigt, skriver Expressen.

Idag står Systembolaget för endast knappa två tredjedelar av alkoholförsäljningen i Sverige. En av de segment som ökar mest är handeln på nätet.