Vad är det i glaset?

Har du fått kristaller och grums i ditt vinglas? Lugn – det är helt i sin ordning och helt ofarligt. Ibland hittar man som små kristaller i ett vinglas och de kallas för ”vinsten”.

Även om det inte är så trevligt att få dessa i munnen, när du tar en klunk av ditt favoritvin, så är de helt ofarliga. Man kan säga att de snarare är ett kvalitetstecken än en defekt då vinsten indikerar att vinet är lagringsdugligt. Du hittar dessa kristaller både i rött och vitt vin och de bildas när vinet fått stå kallt över en tid vilket resulterar i salt som fäller ut i kontakt med vinets syra.

I röda viner färgas kristallerna röda och är lätta att bland ihop med vanlig mognadsfällning i vinet, vilket också är något helt naturligt.

Mognadsfällning innebär att sediment av vinet har koagulerat. Fällningen ser ut som flagor eller att det ser smutsigt ut i flaskan/glaset. Du kan enkelt undvika vinsten och mognadsfällning genom att hälla upp vinet på
karaff (dekantera) innan du serverar det till dina gäster. Med andra ord – även om det inte är så trevligt för själva vinupplevelsen med kristaller och grums i glaset så är det helt i sin ordning!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: